Slovensko je na 100. mieste v hodnotení systému platenia daní

TASR
22.11.2014 10:56

Slovensko sa umiestnilo na 100. mieste v celkovom hodnotení systému platenia daní, ktoré zostavila skupina Svetovej banky v spolupráci so spoločnosťou PwC. Oproti minulému roku si tak Slovensko polepšilo o dve miesta.

Slovensko je na 100. mieste v hodnotení systému platenia daní
ČTK

Ako uviedla PwC, štúdia vychádza z legislatívy platnej k 31. decembru minulého roka. "Umiestnenie Slovenska v rebríčku nie je ovplyvnené len vývojom a zmenami vlastného daňového systému, ale aj zmenami v daňových systémoch ostatných krajín," priblížila partnerka a líderka daňového oddelenia spoločnosti Christiana Serugová.

V budúcich rokoch by sa mohla pozícia Slovenska v rebríčku zlepšiť. K tomu by mohlo podľa Serugovej prispieť najmä zníženie daňového a odvodového zaťaženia, elektronizácia daňovej správy, zjednodušenie daňového systému vrátane štruktúry daňových sadzieb. "Očakávam, že v súvislosti so zavedením povinného elektronického podávania daňových priznaní k dani z pridanej hodnoty od 1. januára 2014 sa pozícia Slovenska výrazne zlepší, keďže vykazovaný počet daňových platieb sa týmto podstatne zníži. Tento efekt sa však na umiestnení Slovenska prejaví až budúci rok," predpokladá Serugová.

PwC ďalej uviedla, že v medziročnom porovnaní sa zjednodušilo platenie daní u stredne veľkých spoločností vo všetkých častiach sveta. Podľa štúdie sa čas, ktorý priemerná spoločnosť potrebuje na to, aby si splnila svoje daňové povinnosti, skrátil oproti predchádzajúcemu sledovanému obdobiu o štyri hodiny. Správa okrem toho uvádza, že sa znížila i celková suma, ktorú priemerná spoločnosť zaplatila na daniach, ako aj počet uskutočnených platieb. Tento trend vidno každý rok počas celého desaťročného obdobia, počas ktorého sa táto štúdia realizuje.

Štúdia je súčasťou projektu o podnikaní Doing Business, ktorý pracuje s "modelovou" spoločnosťou. Modelová spoločnosť je domácou výrobnou a maloobchodnou firmou strednej veľkosti, ktorá je vybraná zámerne tak, aby sa s jej podnikateľskou činnosťou mohli stotožniť firmy na celom svete. Je daná štandardná vzorka faktov, takže generované daňové ukazovatele možno porovnávať v rozličných odlišných ekonomikách bez toho, aby boli výrazne deformované stimulmi a úľavami pre špecifické odvetvia. Ide o jednoduchý domáci podnikateľský subjekt kvôli tomu, aby ťažisko výsledkov spočívalo výlučne na lokálnom daňovom systéme.

Témy: Daň Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok