Odsúdená ruská agentka odcestovala späť do vlasti

TASR TA3
22.11.2014 10:13

Ruská agentka, v nemeckom Stuttgarte odsúdená na päť a pol roka väzenia, predčasne odcestovala z Nemecka späť do vlasti. Informovala dnes o tom agentúra DPA.

Jej manžel, ktorého stuttgartský súd v júli 2013 odsúdil na šesť a pol roka väzenia, zostáva podľa informácií stránky Focus online za mrežami. Obaja Rusi viedli podľa DPA počas uplynulých 25 rokov dvojitý život, ktorý by mohol byť motívom na film. Súd je presvedčený o tom, že manželia ruskej zahraničnej rozviedke posunuli stovky dokumentov v súvislosti s EÚ či NATO.

Žena si polovicu svojho trestu odsedela, a keďže spolková prokuratúra s ohľadom na vyhostenie oboch odsúdených netrvala na ďalšom výkone rozsudku, mohla krajinu opustiť,píše DPA s odvolaním sa na hovorkyňu súdu.

Podľa predchádzajúcej správy moskovského denníka Kommersant sa ruské vedenie usilovalo o výmenu agentov. Do svojho zatknutia žil manželský pár, ktorý vlastnil rakúske pasy, pod menami Heidrun a Andreas Anschlagovci v mestách Balingen a Marburg. Pravé identity obvinených do vynesenia rozsudku nepoznal ani súd.

Dokumenty, ktoré agenti prepašovali do Moskvy, sa okrem iného týkali nasadenia v Afganistane a štrukturálnej reformy NATO. Pár ukrýval USB-kľúče v podzemných skrýšach a odovzdával tajné posolstvá prostredníctvom komentárov k videám s futbalovou tematikou na servere Youtube. Vyšetrovateľov priviedli na ich stopu upozornenia, okrem iného i z USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok