Monfils zdolal Federera, finále Davisovho pohára je vyrovnané

TASR TA3
21.11.2014 19:51

Po prvom dni finálového súboja o Davisov pohár remizujú francúzski tenisti na domácej antuke v Lille so Švajčiarskom 1:1. O úvodný bod pre hostí sa postaral Stan Wawrinka, ktorý v prvej piatkovej dvojhre zdolal francúzsku jednotku Jo-Wilfrieda Tsongu v štyroch setoch 6:1, 3:6, 6:3 a 6:2. V druhom singli Gael Monfils nedal šancu jednotke súpera Rogerovi Federerovi, ktorého zdolal v troch setoch 6:1, 6:4 a 6:3.

Monfils zdolal Federera, finále Davisovho pohára je vyrovnané
SITA/AP

V hľadisku štadióna Pierrea Mauroya slúžiaceho primárne na účely futbalového klubu OSC Lille, sa triumfu Wawrinku prizeralo rekordných 27.432 divákov. Švajčiar mal počas celého duelu jasne navrch, akurát v druhom sete si vybral slabšiu chvíľku. Lepšie sa pohyboval a okrem vlastných schopností ťažil aj z veľkého počtu nevynútených chýb súpera. Zápas trval 2:27 h, Wawrinka premenil hneď prvý mečbal. "Hral som veľmi dobre, od úvodnej loptičky som bol dostatočne agresívny. Ukázal som, že nie som štvorkou svetového rebríčka náhodou. Bol som dnes lepší ako súper. Pre náš tím je veľmi dôležité, že sme sa ujali vedenia. Verím, že Roger pridá druhý bod a dostaneme Francúzov pod tlak," povedal Wawrinka.

Jeho želanie sa nevyplnilo, Federer sužovaný boľavým chrbátom nedokázal Monfilsovi čeliť rýchlostne ani úderovo. Jasne ťahal za kratší koniec povrazu a finále sa tak po jeho prehre znova stalo otvorenou záležitosťou. Monfils potreboval na zdolanie Federera 1:48 h, podarilo sa mu premeniť hneď prvý mečbal a navyše pri podaní Švajčiara.

Do sobotňajšej štvorhry so začiatkom o 15.30 h nominoval francúzsky kapitán Arnaud Clement pár Julien Benneteau, Richard Gasquet, vo švajčiarskom drese by sa mali predstaviť Marco Chiudinelli a Michael Lammer. Nedeľňajší program otvorí o 13.00 súboj tímových jednotiek Tsongu a Federera, v záverečnom singli si skrížia rakety Monfils s Wawrinkom.


Ide o trinásty vzájomný zápas oboch tímov. Francúzi vedú 10:2 a majú šancu získať jubilejnú desiatu trofej, z tej poslednej sa tešili v roku 2001. Švajčiari bojujú o prvú "šalátovú misu" v histórii. Ich doterajším maximom bolo finále z roku 1992.


finále Davisovho pohára:
Francúzsko - Švajčiarsko 1:1 po prvom dni
Jo-Wilfried Tsonga - Stan Wawrinka 1:6, 6:3, 3:6, 2:6
Gael Monfils - Roger Federer 6:1, 6:4, 6:3

ďalší program:
sobota 15.30: Julien Benneteau, Richard Gasquet - Marco Chiudinelli, Michael Lammer
nedeľa 13.00 Tsonga - Federer, Monfils - Wawrinka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok