Štát zahlasoval za navýšenie rozpočtu pre EMO

SITA TA3
21.11.2014 17:48

Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce môže pokračovať. Štát ako 34-percentný akcionár Slovenských elektrární (SE) totiž na piatkovom valnom zhromaždení podniku zdvihol ruku za navýšenie prostriedkov potrebných pre dostavbu.

Štát zahlasoval za navýšenie rozpočtu pre EMO
SITA

Dostavba mochoveckých blokov tak bude stáť vyše 4,6 miliardy eur. Pôvodne sa pritom hovorilo o sume 2,8 miliardy eur, neskôr o čiastke 3,8 miliardy eur. Akcionári taktiež na valnom zhromaždení definitívne schválili termíny dostavby jadrových blokov. Tretí blok by mal začať komerčne vyrábať elektrinu v novembri 2016 a štvrtý o rok neskôr.

Ako uviedol na tlačovej konferencii po skončení valného zhromaždenia minister hospodárstva Pavol Pavlis, taliansky Enel, ktorý drží v elektrárňach majoritný 66-percentný podiel, súhlasil so všetkými 14 opatreniami, ktoré majú zefektívniť dostavbu jadrových blokov, a ktoré dávajú štátu do rúk väčšiu kontrolu nad celou dostavbou. "Máme podmienku, že všetky faktúry či zmluvy nad 2 milióny eur budú kontrolované a v predstavenstve odsúhlasované jednohlasne. Taktiež sme sa dohodli na využití kapacít slovenských manažérov v tomto projekte,“ povedal Pavlis. Akcionári sa podľa neho taktiež dohodli na zriadení riadiaceho a koordinačného orgánu, ktorý bude manažovať ďalšiu dostavbu blokov.

Akcionári sa dohodli aj na tom, že česká spoločnosť Škoda Jaderní strojírenství, ktorá sa zúčastňuje na dostavbeMochoviec, preberie akúsi rozhodcovskú úlohu. "Ako nezávislý orgán bude vstupovať do celého procesu riadenia. Bude prijímať rozhodnutia, ktoré budú akceptované na obidvoch stranách. Verím, že tieto všetky opatrenia prispejú k tomu, aby projekt bol zrealizovaný v termínoch dohodnutých na valnom zhromaždení,“ konštatoval Pavlis. Minister verí, že konečný už bude aj rozpočet pre dostavbu Mochoviec na úrovni spomínaných 4,6 miliardy eur.

Slovenské elektrárne pokryjú navýšenie prostriedkov na dostavbu mochoveckých blokov z vlastných prostriedkov a vďaka úverom. Podľa Pavlisa za navýšením prostriedkov možno hľadať hlavne nutnosť implementácie dodatočných bezpečnostných opatrení po havárii v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima. Za navýšením však minister vidí aj neefektívne nakladanie s prostriedkami. Tieto jeho slová má potvrdiť plánovaná kontrola Najvyššieho kontrolného úradu v elektrárňach. "Na základe tejto kontroly samozrejme prijmeme určité opatrenia, ale nerád by som predbiehal," uzavrel Pavlis.

Podľa Slovenských elektrární, rozhodnutia akcionárov na piatkovom valnom zhromaždení znamenajú významný krok vpred v pokračovaní prác na stavbe. Rozhodnutia taktiež podľa nich vytvárajú nevyhnutný základ vedúci k samotnému spúšťaniu nových blokov. "Dnešné rozhodnutie reflektuje dôležitosť dostavby tretieho a štvrtého bloku Mochoviec tak pre slovenskú ekonomiku a takmer 10 tisíc ľudí, ktorí majú vďaka projektu prácu, ako aj pre samotné Slovenské elektrárne. Rád by som využil túto príležitosť na potvrdenie záväzku Slovenských elektrární a skupiny Enel dokončiť elektráreň", uviedol generálny riaditeľ Slovenských elektrární Luca D'Agnese.

Projekt výstavby tretieho a štvrtého reaktora v Mochovciach sa začal ešte za bývalého režimu. V roku 1992 sa projekt pre nedostatok financií zastavil. Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. V súčasnosti je tretí blok dokončený takmer na 80 percent a štvrtý na 60 percent. Na dostavbe pracovalo počas špičky 5 200 ľudí zo 150 dodávateľských spoločností. Slovenské firmy sa na dostavbe podieľali 54 %. Nasledovali české spoločnosti s podielom 21 % a talianske s 10-percentným podielom. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať výkon približne tisíc megawattov. Mochovce budú prvou elektrárňou svojho druhu v Európe, ktorá splní všetky post-fukušimské požiadavky na nové elektrárne,“ uzavrel slovenský dominantný výrobca elektriny.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok