SDKÚ po rokovaní Prezídia: Kaník dostal funkciu, odchod oznámili ďalší ľudia

TA3 SITA TASR
21.11.2014 09:50

Niekoľkohodinové rokovanie Prezídia SDKÚ neprinieslo zásadné riešenia problémov v strane. SDKÚ podľa denníka Plus Jeden Deň opúšťa exšéfka Rádia Expres Eva Babitzová. Odchod avizoval aj primátor Teplíc Štefan Škultéty. Ľudovít Kaník sa stal šéfom finančného výboru.

SDKÚ po rokovaní Prezídia: Kaník dostal funkciu, odchod oznámili ďalší ľudia
SITA

Novotný: Veľa sme nevyriešili

Rokovanie Prezídia SDKÚ-DS neprinieslo zásadné riešenia problémov v strane. Viliam Novotný naďalej zvažuje odchod zo strany a hovorí o predlžujúcej sa agónii, predseda Pavol Frešo zas o hľadaní nových tvárí. Na 13. decembra sa chystá Ústredná rada SDKÚ-DS, ktorá má situáciu riešiť ďalej. Ešte predtým, na budúci týždeň, sa opäť zíde Prezídium.      

"Veľa sme toho dnes nevyriešili. Dohodli sme sa, že budeme hľadať nejaké riešenia, ale sám som zvedavý na čom sa dokážeme dohodnúť. Pretože bolo dosť cítiť, že sú diametrálne odlišné pohľady na riešenie," skonštatoval Novotný po rokovaní. Hľadanie dohody vidí ako "trochu náročný proces". Situáciu v SDKÚ-DS označil za preťahovanie agónie. Nechce špekulovať, či by kandidoval v primárnych voľbách na volebného lídra.      

Novotný síce nateraz neodišiel, stále však zvažuje odchod zo strany. "Zvažujem, či má zmysel zostávať v SDKÚ-DS," zopakoval po rokovaní. Upozorňuje aj na to, že strana môže naozaj skončiť. "Keď Ústredná rada nevyrieši odblokovanie zablokovanej situácie na celoslovenskej centrálnej úrovni, tak strana má veľmi malú šancu uchádzať sa o hlasy voličov," poznamenal.

Kaník je novým šéfom finančného výboru

Frešo po rokovaní povedal, že by bol rád, keby sa strana nedelila na skupiny. Mieni trpezlivo vyjednávať o tom, ako doplní stranícke orgány. Dnes prezídium zvolilo šéfa finančného rozpočtového výboru. Stal sa ním Ľudovít Kaník, ktorý bol dosiaľ predseda poslaneckého klub. Klub zanikol po odchode Martina Fedora zo strany aj klubu. Kaník berie funkciu šéfa finančného rozpočtového výboru ako dočasnú, kým sa situácia trochu nenapraví.     

SDKÚ-DS nemá podpredsedov, generálneho sekretára ani poslanecký klub. Obsadenie pozícii má riešiť na ďalších rokovaniach. "Ideme dopĺňať mená vo vedení ako takom," povedal Frešo. Situácia v SDKÚ-DS, kedy hrozia odchody ďalších členov, môže podľa Freša vytvoriť priestor aj pre nové tváre. "Myslím si, že toto rozhodne vytvára priestor aj pre nové tváre v SDKÚ-DS. To je holý fakt. Aj keď to nejde želaným spôsobom," povedal Frešo. Situáciu v strane chce vyriešiť aj preto, že žiadna nová tvár sa nehrnie do strany s vnútornými problémami.       

Pre nespokojnosť s predsedom Pavlom Frešom a smerovaním strany odišla vlani trojica poslancov Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslav Beblavý (dnes Sieť) a Magdaléna Vášáryová. Tento rok nasledovali Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš, dnes Martin Fedor. Stranu opustila nedávno aj časť mládežníckej organizácie SDKÚ-DS Nová generácia. K odchodom došlo aj v regiónoch. Viacerí členovia údajne prešli k Sieti.


Odchádza Babitzová aj Škultéty

Po Martinovi Fedorovi odchádza z Frešovej SDKÚ-DS aj exšéfka Rádia Expres Eva Babitzová. "Chce si založiť vlastnú stranu", zistil denník PLUS JEDEN DEŇ. Na otázku, čo bolo poslednou kvapkou, uviedla: "Rozhodnutie Pavla Freša zotrvať vo funkcii predsedu".

V politike pravdepodobne zostane. "To ako to dopadlo s SDKÚ, ktorá sa prejavila ako strana bez pudu sebazáchovy, ešte neznamená, že sa pri prvom neúspechu vzdám," dodala Babitzová. O možnosti založenia strany prebiehajú diskusie. V novom subjekte by privítala nové tváre. 

Aj primátor Trenčianskych Teplíc a poslanec Trenčianskeho samosprávneho kraja Štefan Škultéty vystupuje z SDKÚ-DS. Ako dnes Škultéty informoval, spolu s ním stranu opúšťajú aj všetci členovia miestneho zväzu v Trenčianskych Tepliciach, ktorého je predsedom. Miestny zväz tak zaniká. 

Žiadne odchody zo strany sa ale na štvrtkovom večernom rokovaní Prezídia neudiali. Ako povedal predseda strany Frešo, nikto sa ani odchodom z SDKÚ nevyhrážal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok