Analýza nákupu nemocničného CT prístroja odhalila niekoľko nedostatkov

SITA
20.11.2014 16:22

Ministerstvo zdravotníctva má už k dispozícií analýzu od novej správnej rady piešťanskej nemocnice k verejnému obstarávaniu CT prístroja za 1,6 milióna eur.

Analýza nákupu nemocničného CT prístroja odhalila niekoľko nedostatkov
SITA

Podľa vyjadrenia šéfa rezortu zdravotníctva Viliama Čisláka boli pri tendri nájdené nedostatky. Zatiaľ ich však bližšie nešpecifikoval, posunul ich Úradu pre verejné obstarávanie.

"Už je na ÚVO, aby vyhodnotil nedostatky, do akej miery sú závažné alebo nie,“ podotkol Čislák. Zároveň hovorí, že až na základe vyjadrenia úradu zvolia ďalší postup. Čo podľa neho môžu nateraz povedať je, že predchádzajúca správna rada, ktorá bola odvolaná ešte ministrovou predchodkyňou Zuzanou Zvolenskou, do verejného obstarávania nezasahovala. Na opakované otázky k zisteným nedostatkom len konštatoval, že treba byť trpezlivý a počkať si na závery šetrenia. Prípadom sa okrem ÚVO zaoberá aj Generálna prokuratúra SR a Najvyšší kontrolný úrad SR. "Aj mňa osobe to zaujíma, že kde sa stala chyba a či sa stala chyba," uviedol minister.

Nateraz chce aspoň prehodnotiť nomináciu ľudí do správnych rád neziskových organizácií. "Čo ja môžem v tejto chvíli urobiť, nad čím sa zamýšľam je to, že by sme do správnych rád nejakým iným spôsobom nominovali ľudí aj za štát. V tejto chvíli uvažujeme, že tí, ktorí budú nominovať, nebudú ľudia z ministerstva zdravotníctva, ale budú to ľudia z VÚC, mesta, tretí sektor, odborové organizácie,“ uviedol Čislák.

Na tendre piešťanskej nemocnice si posvietia aj poslanci, ktorí sedia v parlamentnom zdravotníckom výbore. Preverovať chcú verejné obstarávania, v ktorých vyhrala spoločnosť Medical Group SK a jej predchodkyňa Martek Medical od roku 2010. Ide o spoločnosť, ktorá sa stala víťazom tendra v piešťanskej nemocnici na CT prístroj. V minulosti v nej pôsobil predseda parlamentu Pavol Paška. Ten tvrdí, že v spoločnosti nepôsobí už 13 rokov. Spojenie firmy s politikmi odmieta aj jej majiteľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok