Vláda schválila úľavu pre nízkopríjmových aj vlaky zadarmo pre policajné vdovy

TA3 TASR SITA
20.11.2014 13:51

Od budúceho roka budu mať tí, ktorí zarábajú malo, nárok na odpočítateľnú položku. Vláda odklepla aj vlaky zadarmo pre vdovy po policajtoch a vojakoch a určila štátneho tajomníka pre rezort hospodárstva.

Schválili zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky

Od budúceho roka majú mať ľudia, ktorí zarobia maximálne 570 eur mesačne, nárok na odpočítateľnú položku na zdravotné odvody. Ľudia s vyššími príjmami budú platiť odvody rovnako ako doteraz. Zmenu prináša návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorú dnes schválila vláda.     

Kabinet zároveň navrhuje parlamentu prerokovať normu v skrátenom legislatívnom konaní. Potrebné je ju totiž schváliť ešte tento rok a národnú radu čaká už iba jedna riadna schôdza. Opatrenie by sa malo dotknúť viac ako pol milióna zamestnancov pri odhadovaných fiškálnych nákladoch vo výške 146 miliónov eur.     

Ako vyplýva z návrhu zákona, odpočítateľná položka bude vo výške 380 eur mesačne, respektíve 4560 eur ročne. S rastom príjmu o jedno euro klesne suma odpočítateľnej položky o dve eurá. Napríklad človek, ktorého mzda bude vo výške 450 eur mesačne, zaplatí na zdravotných odvodoch 8,40 eura namiesto súčasných 18 eur. Odvody klesnú aj zamestnávateľovi. Ten totiž namiesto súčasných 45 eur po zavedení odpočítateľnej položky zaplatí za zamestnanca 21 eur.     

Na určenie jej výšky sa budú posudzovať všetky príjmy zo zárobkovej činnosti. Mesačné uplatňovanie tejto úľavy má byť možné len pre zamestnancov bez súbehu príjmov. Odvodová odpočítateľná položka sa bude uplatňovať len na príjmy zo zamestnania a podľa návrhu nebude môcť prekročiť sumu zárobku z klasického pracovného pomeru.     

V budúcom roku po zvýšení minimálnej mzdy na 380 eur mesačne a zavedení odpočítateľnej položky by tak mal čistý zárobok na Slovensku vzrásť o 32 eur.     

Vláda si od tejto reformy sľubuje najmä zvýšenie zamestnanosti. "Reforma má ambíciu pozitívne ovplyvniť zamestnávanie a záujem o zamestnanie sa ľudí s nižšími zručnosťami a v menej rozvinutých regiónoch. Vďaka vyššej čistej mzde sa zvýši ponuka práce," priblížil Inštitút finančnej politiky, ktorý patrí pod ministerstvo financií.     

Podľa vlády sa práve vďaka vyššej čistej mzde zvýši aj ponuka práce. "Zvýšený dopyt po pracovnej sile očakávame zo znížených nákladov práce nad úrovňou minimálnej mzdy. Sekundárnym pozitívnym vplyvom budú vyššie disponibilné príjmy nízkopríjmových domácností, a tým rast ich spotreby," doplnil IFP.

Vlaky zadarmo budú aj pre vdovy

Bezplatné cestovanie vlakmi sa bude od decembra tohto roku vzťahovať aj na vdovy či siroty po bývalých vojakoch, policajtoch alebo hasičoch. Kabinet premiéra Roberta Fica totiž na svojom dnešnom zasadnutí odsúhlasil doplnenie k Návrhu na realizáciu opatrení finančného, ekonomického a  sociálneho balíčka vlády v železničnej osobnej doprave.      Materiál ministrom predložil šéf rezortu dopravy Ján Počiatek.

Na základe neho budú môcť cestovať vlakmi zadarmo aj poberatelia vdovských výsluhových dôchodkov, vdoveckých výsluhových dôchodkov, sirotských výsluhových dôchodkov a invalidných výsluhových dôchodkov.      

To sa týka bývalých policajtov, profesionálnych vojakov, príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby a colníkov. Opatrenie má minister Počiatek zaviesť do praxe od 1. decembra tohto roku.     

Doteraz sa pritom bezplatná železničná doprava vzťahuje na deti do 6 rokov, študentov denného štúdia do 26 rokov, seniorov od veku 62 rokov a tiež poberateľov dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení. To znamená starobných dôchodcov, ale aj poberateľov predčasných starobných dôchodkov, vdovských, sirotských a invalidných.     

Cestovanie vlakmi na nulové lístky sa spustilo od pondelka 17. novembra. Platí na lístky v druhej vlakovej triede. Vzťahuje sa na vnútroštátne spoje štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko a vlaky RegioJet medzi Bratislavou a Komárnom. Výnimkou sú InterCity vlaky.

Mikloši štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva

Novým štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva je Mário Mikloši. Do funkcie ho na návrh ministra zdravotníctva Viliama Čisláka vymenovala vláda.     

Doterajší riaditeľ Sekcie zdravia na ministerstve Mikloši na poste vystrieda Čisláka, ktorý sa postavil do čela rezortu zdravotníctva po odvolaní Zuzany Zvolenskej. Tá rezignovala v súvislosti s kauzou sporného nákupu CT v piešťanskej nemocnici od spoločnosti Medical Group.     

Pôvodne sa mal novým štátnym tajomníkom stať riaditeľ prešovskej fakultnej nemocnice Radoslav Čuha. Návrh s jeho menom bol 10. novembra medzi materiálmi pripravenými na rokovanie vlády.     

Viaceré médiá následne pripomínali, že sa do povedomia verejnosti dostal vďaka kauze bielenia zdravotnej dokumentácie v nemocnici. Prípad sa stal ešte za bývalého vedenia, Čuha však omylom poslal redaktorke televízie Markíza e-mail určený pre hovorkyňu, v tom jej radil, ako sa vyhnúť odpovedi.     

Urológ Mikloši nie je členom strany Smer-SD. V minulosti pôsobil na urologických klinikách v Bratislave, aj v holandskom Maastrichte. Neskôr aj ako riaditeľ Nemocnice s poliklinikou v Malackách (v rokoch 2003 až 2004). V roku 2004 bol hovorcom ministra zdravotníctva, o rok na to pôsobil ako vedúci sekretariátu na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.     

Riaditeľom sekcie na ministerstve zdravotníctva bol Mikloši už aj v rokoch 2005 až 2006. Opäť sa ním stal v roku 2011. Má 44 rokov, je ženatý a má tri deti. Popri práci na ministerstve vykonáva lekársku prax v urologickej ambulancii.

Vláda dala stop schránkovým firmám v štátnych tendroch

Záznam z tlačovej besedy premiéra Fica po rokovaní vlády

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok