Začal sa ostro sledovaný súd s exšéfkou kabinetu Petra Nečasa

TA3, TASR
20.11.2014 10:47

Kauza, ktorá položila českú vládu Petra Nečasa, sa dnes dostala do ďalšieho kola. Na súd prišla hlavná podozrivá - Jana Nečasová, za slobodna Nagyová. Spolu s tromi mužmi čelí obvineniu zo zneužitia vojenskej spravodajskej služby. V prípade uznania viny, im hrozí päťročné väzenie za zneužitie právomocí.

Kauza viedla k pádu českej vlády

Obvodný súd pre Prahu 1 začal opätovne prerokúvať kauzu údajného zneužitia Vojenského spravodajstva, v ktorej čelí obvineniam niekdajšia šéfka premiérovho sekretariátu Jana Nagyová, teraz Nečasová. Oznámila to dnes televízia ČT24.
Bývalá riaditeľka sekretariátu premiéra Petra Nečasa nechala podľa obžaloby sledovať vtedajšiu premiérovu manželku Radku Nečasovú. Kauza viedla v júni 2013 k pádu Nečasovej vlády.

Janu Nečasovú už v júni tohto roku uznali za vinnú a v predbežnom prerokovaní dostala ročnú podmienku. Žalobcovia však proti verdiktu podali opravný prostriedok, pretože požadovali prísnejší trest. Odvolanie podala aj obhajoba.

Pražský mestský súd v septembri zrušil rozhodnutie súdu prvého stupňa a proces vrátil k novému prerokovaniu. To vyvolalo opätovné otvorenie prípadu v hlavnom pojednávaní.

Nečasovci prišli spoločne

Manželia Nečasovci prišli dnes na súd krátko pred jeho začiatkom v sprievode skupiny novinárov. Krátko po začatí pojednávania však Petr Nečas z budovy odišiel.

Podľa tvrdenia obhajcov sa obžalovaná, ktorá zneužitie Vojenského spravodajstva kategoricky popiera, rozhodla pred súdom vypovedať.
Okrem Nečasovej čelia v kauze obžalobe aj ďalší traja ľudia: bývalí šéfovia rozviedky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a ich podriadený Jan Pohůnek.

Nezákonné sledovanie Nečasová údajne naplánovala v novembri 2012. Predstaviteľom Vojenského spravodajstva zaobstarala fotografiu Radky Nečasovej a tiež adresu. Na sledovaní sa mala dohovoriť s Páleníkom, Kovandom a Pohůnkom. V marci 2013 vraj dala Nagyová sledovať aj svojho šoféra Jiřího Pertla a jeho priateľku z úradu vlády Alenu Hegrovú. Dôvodom bola podľa policajtov snaha zabrániť špekuláciám novinárov o jej vzťahu s Nečasom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok