V americkom Kongrese odhalili bustu posledného československého prezidenta

TASR TA3
19.11.2014 21:10

Bustu Václava Havla, bývalého československého a českého prezidenta, dnes odhalili v americkom Kongrese. České médiá zdôraznili, že doteraz sa tejto pocty dostalo len trom zahraničným osobnostiam - Britovi Winstonovi Churchillovi, Švédovi Raoulovi Wallenbergovi a Maďarovi Lájosovi Kossuthovi.

V americkom Kongrese odhalili bustu posledného československého prezidenta
ČTK

"Touto bustou chceme oceniť to, že aj obyčajní ľudia môžu dosiahnuť veľké veci," citovala predsedu americkej Snemovne reprezentantov Johna Boehnera Česká televízia. Boehner Havla označil za významného politika a dramatika, ktorý by podľa neho bol z takejto pocty v rozpakoch.

Na slávnostnom akte sa zúčastnili premiér ČR Bohuslav Sobotka, predseda českej Poslaneckej snemovne Jan Hamáček, vdova po zosnulom prezidentovi Dagmar Havlová a čelní americkí politici, napríklad šéfka demokratov v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová a bývalá ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová.

Umiestnenie busty v Kapitole je podľa amerických politikov výnimočná pocta, ktorá má pripomínať kľúčovú úlohu
Havla v úsilí o návrat slobody do strednej a východnej Európy, uviedol Český rozhlas.

"Je to výnimočný prejav úcty, ktorý ukazuje, akému uznaniu sa Václav Havel
v Spojených štátoch teší. A je to samozrejme aj pocta Nežnej revolúcii," citoval Český rozhlas Carla Gershmana, prezidenta Nadácie na podporu demokracie a niekdajšieho zástupcu USA pri OSN.

Podľa spravodajcu Českej televízie sa len niekoľko metrov od
Havla nachádzajú busty dvoch amerických prezidentov - Abrahama Lincolna a Georgea Washingtona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok