Od začiatku júna IS na území kalifátu v Sýrii zabil 1432 Sýrčanov

TASR
17.11.2014 18:17

Od júna, keď extrémistická organizácia Islamský štát (IS) vyhlásila na území Sýrie pod svojou kontrolou kalifát, jej príslušníci zabili v nebojových situáciách 1432 Sýrčanov. Informovalo o tom dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré tieto prípady zdokumentovalo.

Od začiatku júna IS na území kalifátu v Sýrii zabil 1432 Sýrčanov
SITA/AP

Obete islamistov prišli o život sťatím, podrezaním, pri ukameňovaní alebo boli zastrelené v nebojovej situácii, uvádza SOHR.

IS, ktorý sa od júna zmocnil častí územia na severe a východe Sýrie, ako aj severného a západného Iraku, telá obetí svojho zabíjania často verejne vystavuje s cieľom terorizovať miestne obyvateľstvo a odradiť svojou krutosťou protivníkov.

Medzi obeťami IS sú aj cudzinci, vrátane novinárov a humanitárnych pracovníkov, ale väčšinu tvoria miestni obyvatelia, aj deti a ženy.

Väčšina - až 882 z celkového počtu obetí IS - boli civilisti, pričom asi 700 z nich boli príslušníci sunnitského kmeňa Šaitát z provincie Dajr az-Zaur, uviedlo SOHR.

Ako príklad brutality IS uvádza SOHR vo svojej správe prípad dvoch detí z provincie Aleppo: jedno bolo islamistami usmrtené za to, že kreslilo sídlo IS a druhé stála život údajná urážka proroka Mohameda.

IS usmrtil aj 483 zajatých príslušníkov sýrskych vládnych síl a 63 povstalcov a členov kurdských polovojenských oddielov.

Islamisti zabili aj štyroch vlastných ľudí, uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok