Čína a Austrália vytvoria zónu voľného obchodu

TASR
17.11.2014 17:07

Austrália a Čína sa dnes po dlhých rokoch rokovaní dohodli na vytvorení zóny voľného obchodu. Agentúra DPA informuje, že to dnes oznámil austrálsky premiér Tony Abbott po stretnutí s čínskym prezidentom Si ťin-pchingom. Ministri oboch krajín podpísali príslušné vyhlásenie.

Čína a Austrália vytvoria zónu voľného obchodu
SITA

Canberra a Peking rokovali o projekte zóny voľného obchodu desať rokov. Podľa dohody Peking zníži clo na austrálsku produkciu o 85 %. Podrobnosti dohody majú partneri dokončiť do roku 2015.

Obchodný obrat medzi oboma krajina je ročne približne 150 miliárd eur.

Austrália počíta s tým, že voľný obchod s Čínou jej umožní zvýšiť vývoz poľnohospodárskych komodít a rúd. Očakáva aj rast čínskych investícií na svojom území. Dohoda sa nevzťahuje na austrálsku bavlnu, pšenicu, cukor, ryžu a olejniny. Portál Wall Street Journal Deutschland uviedol, že dohodou s Canberrou potvrdil Peking nárok na úlohu regionálnej ázijsko-tichomorskej superveľmoci.

Peking sa vraj všetkými prostriedkami usiluje obmedziť vplyv Spojených štátov v oblasti.
Podpísanie dnešného vyhlásenia v Canberre však potvrdzuje, že sa Peking k svojmu strategickému zámeru výrazne priblížil.

Čína sa už stala hlavným obchodným partnerom početných krajín v regióne a vo veľkom skupuje ich suroviny. Z Austrálie smerovalo do Číny takmer 40 % jej vývozu, ktorý tvorili najmä rudy a uhlie.

Washington minulý týždeň blokoval zámer Pekingu, aby sa stretnutie členov APEC stalo úvodom k rokovaniam o vytvorení tichooceánskej zóny voľného obchodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok