EÚ je odhodlaná čeliť hrozbám, ktoré predstavuje Islamský štát

TASR
17.11.2014 13:14

Európska únia je odhodlaná bojovať proti radikálnemu džihádistickému hnutiu Islamský štát, povedala dnes na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti šéfka európskej diplomacie Mogheriniová. Jej vyhlásenie je reakciou na zabitie ďalšieho amerického rukojemníka - Petra Kassiga, ktorého džihádisti uniesli vlani v Sýrii.

EÚ je odhodlaná čeliť hrozbám, ktoré predstavuje Islamský štát
SITA/AP

Mogheriniová na bruselskom podujatí zdôraznila, že brutálna vražda amerického humanitárneho pracovníka Kassiga a niekoľkých sýrskych vojakov je ďalším príkladom rozhodnutia Islamského štátu (IS) pokračovať vo svojej teroristickej činnosti.

"Všetci tí, ktorí sa dopustili činov porušujúcich ľudské práva, sa budú zodpovedať. Európska únia vynaloží všetko úsilie na dosiahnutie tohto cieľa," povedala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

Mogheriniová v mene únie dodala, že euroblok spolu s regionálnymi a medzinárodnými partnermi je plne odhodlaný čeliť hrozbám, ktoré predstavujú IS a ďalšie teroristické organizácie pôsobiace v Sýrii a Iraku.

Vraždu Kassiga dnes potvrdil aj prezident USA Barack Obama, ktorý tento čin odsúdil ako "absolútne zlo".

Džihádisti vo videu zverejnenom v nedeľu na svojich webových stránkach oznámili, že okrem Kassiga odrezaním hlavy zavraždili aj najmenej 18 sýrskych vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok