Porošenko bude s lídrami V4 rokovať o kríze na Ukrajine i dodávkach plynu

TASR
15.11.2014 13:35

Ukrajinský prezident Petro Porošenko má počas návštevy Bratislavy v úmysle rokovať so slovenskými predstaviteľmi aj o reverzných dodávkach zemného plynu, domnievajú sa podľa agentúry TASS ukrajinskí experti.

Porošenko bude s lídrami V4 rokovať o kríze na Ukrajine i dodávkach plynu
TASR

Porošenko sa v Bratislave zúčastní v nedeľu na summite Vyšehradskej štvorky, pričom sa uskutočnia aj bilaterálne rokovania s prezidentmi členských štátov V4, uviedol hovorca ukrajinského prezidenta Sviatoslav Ceholko.
Podľa šéfa Porošenkovej kancelárie Valerija Čalého chce s vedením V4 posúdiť problémy v oblasti energetiky, ale aj postoj Európy k riešeniu krízy na Ukrajine.

Ceholko potvrdil, že ukrajinský prezident sa zúčastní aj na spomienkových podujatiach pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie, v rámci ktorých sa v nedeľu večer stretne aj s nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom.

Agentúra TASS pripomenula, že Ukrajina v súčasnosti dostáva reverzným tokom zo Slovenska 27-30 miliónov m3 zemného plynu denne. Preprava plynu sa začala 2. septembra, keď sa hlavní operátori - Eustream a Ukrtransgaz - zmluvne zaručili, že od 1. októbra na Ukrajinu prepravia 6,4 miliardy m3 zemného plynu ročne.

Začiatkom novembra Eustream vyhlásil procedúru Open Season na zvýšenú prerušiteľnú kapacitu v bode Budince za účelom jej transparentného predaja. Eustream ponúka kapacitu v objeme 4,5 milióna m3 denne v reakcii na technické zmeny na ukrajinskej strane, ktoré navýšili technickú kapacitu plynovodu. Prihlášky sa prijímajú do 17. novembra. Víťaz konkurzu môže s dodávkami začať 1. januára 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok