Kyjev má málo uhlia, musí sa obrátiť na Rusov

SITA TA3
12.11.2014 20:11

Ukrajinská vláda v stredu uviedla, že bude musieť nakúpiť uhlie od Ruska, keďže inak bude s príchodom zimy čeliť vážnym problémom. Ukrajinský minister hospodárstva Jurij Prodan uviedol, že Kyjev "nemá inú možnosť a musí sa obrátiť na ruských producentov uhlia".

Kyjev má málo uhlia, musí sa obrátiť na Rusov
ČTK

Priznal však, že energetickú bezpečnosť krajiny tým dostáva pod vážnu hrozbu. Kyjev a Moskva totiž majú najhoršie vzťahy v histórii pre povstalecké hnutie na východe Ukrajiny a opakované spory o ceny za dodávky ruského zemného plynu. Dohodnuté dodávky uhlia v objeme milión ton z Južnej Afriky sú navyše od tohto týždňa pozastavené.

"Situácia nie je ľahká a existuje nebezpečenstvo, že nebudeme schopní prekonať studené obdobie. Pokračujeme v hľadaní alternatívnych ciest pre dodávky uhlia, no všetky iné spoločnosti sú v našom prípade veľmi ostražité," povedal Prodan, podľa ktorého majú ukrajinské tepelné elektrárne spaľujúce uhlie v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka iba 40 percent zásob.

Ťažbu a dodávky uhlia totiž vážne narušil ozbrojený konflikt medzi vládnymi silami a proruskými povstalcami na východe krajiny, ktorý je bohatý na nerastné suroviny. Tepelné elektrárne pritom zabezpečujú 40 percent potrebnej energie v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok