Katalánci chcú viesť s Madridom dialóg o nezávislosti

SITA TA3
11.11.2014 22:09

Najvyšší predstaviteľ samosprávy španielskeho regiónu Katalánsko v utorok oslovil centrálnu vládu s požiadavkou, aby pristúpila k "stálemu dialógu" o jeho nezávislosti a opatreniach na posilnenie jeho ekonomiky.

Katalánsky prezident Artur Mas podľa vlastných slov navrhuje rokovať s Madridom o spôsobe, akým by sa mohlo uskutočniť riadne referendum o nezávislosti regiónu. Vyjadril sa tak iba niekoľko dní po symbolickom hlasovaní, ktoré sa uskutočnilo napriek zablokovaniu riadneho referenda centrálnymi orgánmi s odôvodnením, že by bolo protiústavné. Drvivá väčšina z približne dvoch miliónov účastníkov sa pritom vyslovila za odtrhnutie od zvyšku Španielska.

"Poslal som dnes list premiérovi Marianovi Rajoyovi. Jeho hlavným cieľom je požiadať španielsku vládu o vytvorenie podmienok pre trvalý dialóg," povedal Mas na tlačovej konferencii po zasadnutí regionálnej vlády. Katalánsky líder tiež vyjadril nádej, že od Rajoya dostane priaznivú odpoveď na zoznam 23 krokov, ktorých výsledkom by malo byť zvýšenie podielu Katalánska na spoločných financiách. Ak by centrálna vláda nesplnila očakávania, Mas by sa podľa vlastných slov pravdepodobne pokúsil posunúť na skorší termín budúce regionálne voľby naplánované na koniec roka 2016 a využiť ich ako náhradu za referendum o nezávislosti. Rajoy vyhlasuje, že je pripravený rokovať o novom systéme financovania španielskych regiónov ako aj o zmenách v ústave, naďalej však nesúhlasí s konaním záväzného referenda o odtrhnutí Katalánska.

Nedeľňajšie symbolické referendum o nezávislosti Katalánska využili vyše dva milióny z takmer 5,5 milióna oprávnených voličov, z ktorých takmer 90 percent hlasovalo v prospech odtrhnutia od zvyšku krajiny. Oficiálne referendum ako aj takzvané poradné hlasovanie plánované v danom termíne zakázal španielsky ústavný súd, zatiaľ čo centrálna vláda varovala Barcelonu pred financovaním iniciatívy z verejných prostriedkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok