FIS suspendovala huslistku Vanessu Mae na štyri roky

TASR TA3
11.11.2014 18:16

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) suspendovala popovú huslistku Vanessu Mae na štyri roky za jej účasť pri údajnom podvode. Toho sa mala britská občianka reprezentujúca Thajsko dopustiť na kvalifikačných pretekoch v Slovinsku, kde si na poslednú chvíľu vybojovala miestenku na ZOH 2014 v Soči.

FIS suspendovala huslistku Vanessu Mae na štyri roky
SITA/AP

Vedenie FIS prostredníctvom vyhlásenia, ktoré sprostredkovala agentúra Reuters, uviedlo, že Mae sa dostala na olympiádu zásluhou zmanipulovaných výsledkov obrovského slalomu v slovinskom Krkavci. Preteky mali byť usporiadané na podnet manažéra známej popovej hviezdy. FIS zároveň pozastavila činnosť piatim rozhodcom, ktorí sa na podvode podieľali.

"Disciplinárna komisia FIS je na základe zistení presvedčená, že výsledky štyroch pretekov, ktoré sa uskutočnili 18. a 19. januára v Slovinsku, boli zmanipulované v prospech Vanessy Vanakornovej," uvádza sa vo vyhlásení FIS. Vanakornová je priezvisko huslistky, ktoré má po svojom thajskom otcovi a zásluhou ktorého mohla na ZOH v Soči reprezentovať ázijskú krajinu.

Ako sa uvádza v správe FIS, výsledky pretekov v Krkavci obsahujú aj meno pretekárky, ktorá na podujatí vôbec neštartovala. Ďalšia pretekárka bola "umelo" dosadená na druhé miesto, hoci spadla a trať nedokončila. Jej čas bol dodatočne upravený o viac ako desať sekúnd. Ďalším pochybením voči pravidlám FIS bol fakt, že najmenej jedna súťažiaca odštartovala nie z vyhradeného miesta a jej čas začali merať až v momente, keď už bola na zjazdovke. Správa obsahuje celkovo desať priestupkov voči regulám FIS.


Disciplinárna komisia dodala, že vedeniu FIS odporučí, aby na najbližšom zasadnutí federácie výsledky pretekov anulovala a všetkým zúčastneným pretekárkam odobrali získané body.


Mae sa v Soči predstavila v obrovskom slalome, spomedzi 67 pretekárok skončila na poslednom mieste s minútovou stratou na víťazku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok