Archeológov prekvapili znaky prítomnosti Slovanov v horách

SITA
11.11.2014 16:42

Archeológovia našli znaky ľudskej činnosti vo vyšších nadmorských výškach v okolí Považského Inovca a Strážovských vrchov. Nálezy pochádzajú z počiatkov slovanského osídlenia, konkrétne zo siedmeho storočia.

Archeológov prekvapili znaky prítomnosti Slovanov v horách
TASR

„To, že sa pohybovali v týchto výškach, kde sa pravdepodobne venovali prospektorstvu (hľadanie rúd pozn. SITA), je nové zistenie. Doteraz sa predpokladalo, že s touto činnosťou začali naši predkovia až v časoch Veľkej Moravy v deviatom storočí,“ povedal pre agentúru SITA zástupca riaditeľa Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre Karol Pieta. „Toto zistenie zrejme povedie k tomu, že sa budeme viac venovať tejto horskej oblasti.“ dodal dnes Pieta počas Dňa otvorených dverí Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Slovenská archeológia má podľa Pietu aj napriek všeobecne rozšírenému názoru na zlý stav slovenskej vedy vysokú úroveň. „Najmä v poslednom období sa nám podarilo doplniť si pre naše výskumy potrebné materiálne vybavenie zo štrukturálnych fondov Európskej únie“ uviedol Pieta s tým, že ľudia by mali zabudnúť na romantickú predstavu o archeológii, ako ju opisuje populárna kultúra. „Indiana Jones by so sebou musel niesť veľké množstvo technického vybavenia,“ smeje sa. Archeológia ako každý iný vedecký odbor je plná techniky, laboratórnych a iných výskumov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok