Univerzita Komenského si zvolí nového rektora, kandiduje aj Čentéš

SITA
10.11.2014 11:45

Na Univerzite Komenského v Bratislave si budú v utorok voliť svojho rektora na funkčné obdobie od februára 2015 do 31. januára 2019. Na post rektora kandidujú Jozef Čentéš, Peter Labaš a svoj post sa bude snažiť obhájiť súčasný rektor Karol Mičieta.

Univerzita Komenského si zvolí nového rektora, kandiduje aj Čentéš
SITA

Informovala o tom Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského v Bratislave. Karol Mičieta je súčasným rektorom UK, od roku 1998 je docent v odbore botanika a od roku 2007 je vysokoškolským profesorom v odbore všeobecná ekológia, ekológia jedinca a populácií.

Mičieta vo svojich programových tézach tvrdí, že chce rozvíjať výskumný charakter univerzity, podporovať a zabezpečovať podmienky pre vedu či rozširovať spektrum študijných programov v cudzích jazykoch. Medzi jeho ciele patrí tiež podpora mobility študentov, chce tiež získavať peniaze a presadiť stabilizovanú metodiku delenia štátnej dotácie či dokončiť organizačnú reformu rektorátu.

Jozef Čentéš bol od roku 1999 do 2008 externý pedagóg na Katedre trestného práva, kriminológie a kriminalistiky na Právnickej fakulte UK. Od roku 2008 je na tejto katedre docentom. Vo svojich programových tézach tvrdí, že vzdelávanie musí stáť na dvoch pilieroch a teda okrem získavania vedomostí aj na etickom rozmere vzdelávania.

Ako priestor pre rôzne formy výskumu vníma Univerzitný vedecký park, pri ktorom však uvádza, že je potrebné sa zaoberať jeho organizáciou, počtom zamestnancov, financovaním a rozvojom. Zdôrazňuje tiež spoluprácu so študentskou obcou, pri ktorej chce presadiť partnerský model vo vzťahu vedenia univerzity so zástupcami študentov. Jeho cieľom je tiež popularizovať vedu a zvyšovať tak rozhľadenosť aj laickej verejnosti.

Peter Labaš je od roku 2001 prednostom 1. chirurgickej kliniky Lekárskej fakulty UK v Bratislave a od roku 2006 je dekanom Lekárskej fakulty UK. Labaš má medzi svojimi prioritami decentralizáciu rozhodnutí, pri ktorých chce zohľadňovať názory fakúlt.

Presadzuje tiež prehľadné delenie rozpočtu univerzity, chce zrušiť súčasnú organizačnú štruktúru rektorátu a zabezpečiť vzťahy s vedeckými inštitúciami vo svete. Labaš tiež tvrdí, že úlohou nového vedenia univerzity je zabezpečiť fungovanie vedeckého parku tak, aby neodčerpával súčasné zdroje univerzity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok