Fica odvolávajú desiatky hodín, Lipšic pripomenul údajnú dohodu z Gorily

TA3, SITA, TASR
10.11.2014 14:10

Predsedu vlády sa opozícia od soboty snaží odvolať. Poslanci v napätej atmosfére hovoria o kauze CT prístroja a schránkových firmách na Belize. Po skončení tejto mimoriadnej schôdze je na programe ďalšia - odvolávať na nej majú Pavla Pašku.

Fica odvolávajú desiatky hodín, Lipšic pripomenul údajnú dohodu z Gorily
SITA/AP

Mimoriadna schôdza po mimoriadnej schôdzi

Ďalšia mimoriadna schôdza Národnej rady bude nasledovať hneď po tej aktuálnej. Rokovanie o opozičnom návrhu na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku bolo zvolané 30 minút po skončení schôdze o návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi.

Nie je jasné, kedy presne skončí odvolávanie Fica. Rozprava trvá už desiatky hodín, od sobotného podvečera, a na vystúpenie stále ešte čakalo niekoľko poslancov. Opozícia chce podľa kuloárov diskusiu naťahovať aj počas pondelka.

Návrh na odvolanie Pašku podpísalo 44 poslancov zo všetkých opozičných klubov. Oznámili to zástupcovia strán OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS a NOVA. Osud mimoriadneho rokovania k návrhu na odvolanie Pašku je nejasný, v hre je údajne aj expresné ukončenie zasadnutia tým, že plénum neschváli program.

Dôvody: Údajná korupcia a CT prístroj

Fico čelí odvolávaniu pre údajné vytváranie korupčného prostredia. Pašku chce opozícia zbaviť funkcie pre jeho údajnú angažovanosť v zdravotníckych firmách, najmä v Medical Group, ktorá mala dodať piešťanskej nemocnici vraj predražený CT prístroj.

Paška od začiatku spájanie svojej osoby s kauzou CT prístroja odmieta. Tvrdí, že nikdy nemal a nemá žiadne aktivity v takzvaných daňových rajoch a nikdy nebol utajeným vlastníkom či prijímateľom zisku. "Všetky moje podnikateľské aktivity, ktoré som začal rozvíjať hneď po zmenách v roku 1990 a potom postupne utlmovať v čase mojej verejnej angažovanosti, sú riadne zdokumentovane v Obchodnom registri SR a sú verejne dostupné," zdôraznil Paška.

Za to, že opozícia tvrdí opak, avizoval podanie trestného oznámenia za ohováranie a krivé obvinenie.

KDH: V Košiciach kúpili CT ešte drahšie

Kauza nákupu predraženého CT prístroja piešťanskou nemocnicou má svojho konkurenta, ktorý ju predbieha. Tvrdia to predstavitelia KDH, ktorí dnes informovali o prípade nákupu magnetickej rezonancie Lekárskou fakultou UPJŠ v Košiciach. Prístroj bol kúpený 28. augusta 2014 a bol spolufinancovaný z eurofondov.

"Magnetická rezonancia s výkonom 1,5 Tesla od spoločnosti Siemens stála 3,054 milióna eur. V zmluve sa píše, že inštaláciu aj servis vykonáva firma Siemens. Nakupovalo sa ale cez sprostredkovateľa, firmu Pharma Group," upozornil exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik s tým, že sprostredkovateľa, ktorý získal províziu, nepozná a nevie, kto za firmou stojí. Podľa zmluvy, ktorú KDH poskytlo novinárom, sú sídlom Pharma Group Veľké Leváre. Predsedom jej predstavenstva je lekár Peter Kočalka.

Uhliarik poukázal na to, že česká nemocnica kúpila magnetickú rezonanciu s polovičným výkonom za 1,1 milióna eur, Masarykova univerzita v Brne zase magnetickú rezonanciu s dvojnásobným výkonom (tri Tesla) za 1,9 milióna eur. "Stále je to o milión eur menej ako v prípade UPJŠ. Tu sa mohli kúpiť tri kusy," zdôraznil. Poslanci KDH sa chcú na tento prípad pýtať na pôde Výboru NR SR pre zdravotníctvo a chceli by aj poslanecký prieskum na UPJŠ.

Šéf KDH Ján Figeľ uznáva, že univerzita je autonómna inštitúcia, využíva však verejné zdroje. "Odpoveď by mala ponúknuť Lekárska fakulta UPJŠ a ministerstvo školstva," odkázal Figeľ.

Na otázku, či môže Uhliarik vylúčiť, že by sa za jeho pôsobenia na čele rezortu zdravotníctva obstarávalo aj predražene, uviedol, že hneď po svojom nástupe v roku 2010 zriadil nezávislú komisiu, ktorá preverovala každý nákup nad 10.000 eur.

Lipšic pripomenul údajnú dohodu z Gorily

Dve slovenské spoločnosti - Medical Group SK a Penta Enterprises Ltd. - sídlia v Belize v rovnakej chalúpke. Podľa poslanca Lipšica je to dôkaz, že údajná dohoda premiéra Fica a spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka týkajúca sa zdravotníctva, ktorú vraj uzatvorili podľa spisu Gorila, stále platí. V Medical Group v minulosti ešte pred vstupom do politiky pôsobil predseda NR SR Paška.

"Schránková firma, cez ktorú je vlastnená Medical Group na Belize, sídli v Belize City v malej chalúpke. Tam teda sídli firma Medical Group SK. V rovnakej chalúpke má sídlo ešte aj Penta Enterprises Ltd. Kruh sa uzavrel," povedal Lipšic. Opozičný politik tu opätovne zacitoval z údajného spisu Gorila, v ktorom sa hovorí, že "pre Pentu je zdravotníctvo kľúčová vec a chce v ňom podnikať s primeranou maržou. Fico hovorí, že Haščák môže s Paškom dlhodobo počítať".

"V súčasnosti zrejme podnikajú v zdravotníctve veselo spolu ďalej. Ak takýto človek ostane predsedom parlamentu, tak to bude facka všetkým pacientom a slušným ľuďom v tejto krajine. Je neprijateľné, ak zo zdravotníctva unikne ročne miliarda eur, ktoré si rozdelí jedna finančná skupina, jeden politik a jeden oligarcha," povedal Lipšic s tým, že Medical Group sídli v Bratislave zase s firmami podnikateľa Juraja Širokého.

Paška už viackrát povedal, že nikdy nemal a nemá žiadne aktivity v takzvaných daňových rajoch a nikdy nebol utajeným vlastníkom či prijímateľom zisku. "Všetky moje podnikateľské aktivity, ktoré som začal rozvíjať hneď po zmenách v roku 1990 a potom postupne utlmovať v čase mojej verejnej angažovanosti, sú riadne zdokumentovane v Obchodnom registri SR a sú verejne dostupné," zdôraznil Paška. Za to, že opozícia tvrdí opak, avizoval podanie trestného oznámenia za ohováranie a krivé obvinenie.

Paška: Som objektom hry

To, čo zažívam za posledné dva týždne, som ešte nezažil. Som objektom hry s cieľom vytvoriť obraz skorumpovaného predsedu parlamentu, ktorý nemá na svojom mieste čo robiť. Týmito slovami reagoval Paška na obvinenia Daniela Lipšica.

"Napriek tomu, že som vždy jasne na všetko odpovedal, pokračovalo sa ďalej a dostalo sa to až do dnešného obludného stavu. Jasne som povedal, že moje podnikateľské aktivity sú zdokumentované v obchodnom registri," odkázal Paška.

Na adresu Lipšica poznamenal, že jeho pracovnou metódou je lož a klamstvo. "Vraj som nepriznal majetkové výnosy. Vedieme roky debatu, ako zlepšiť zákon o majetkových priznaniach. Žiadne majetkové výnosy nie sú v majetkovom priznaní nikde uvádzané. Niekto ich uvádza, niekto nie, ale to neznamená, že budete klamať," odkázal. Vrcholom podľa jeho slov bolo, keď ho Lipšic obvinil z vlastníctva schránkových firiem, do ktorých tečú milióny.

Paška
preto žiada ospravedlnenie. "Verejne vás žiadam pred všetkými, nelezte mi do rodiny a ospravedlňte sa. Penta jasne deklarovala, že nie je majiteľom Penta Enterprises Ltd. To nebol politický úder mne, ale strelili ste si sám do kolena," odkázal.

Lipšic vo faktickej poznámke povedal, že firma Penta Enterprises Ltd. je spoločníkom na Slovensku. "Ak máte pocit, že miestny čierny rybár v Belize založil firmu Penta Enterprises Ltd., lebo mu tak Penta prišla na rozum, tak ste na omyle. Je v obchodnom registri. Ak vydávate stanovisko Penty za smerodajné, je to vaša vizitka," poznamenal opozičný poslanec.

 

Penta: Penta Enterprises Ltd. nie je naša firma, podávame trestné oznámenie

Investičná skupina Penta zásadne odmieta akékoľvek majetkové či iné prepojenie na spoločnosť Penta Enterprises Ltd. so sídlom v Belize. Penta nevyužíva pre svoje podnikateľské aktivity jurisdikciu Belize a nemá v tejto jurisdikcii žiadne spoločnosti. Skupina to vyhlásila v reakcii na dnešné obvinenia zo strany Daniela Lipšica (nezaradený) a ďalších opozičných poslancov.

"Penta rovnako zásadne odmieta akékoľvek spájanie svojej značky s aktuálnou medializáciou aktivít spoločnosti Medical Group. Ak by si poslanec Daniel Lipšic predtým, ako vystúpil na dnešnej tlačovej konferencii, zadal do vyhľadávača Google slovo Penta, zistil by, že firiem pod touto značkou sú desiatky až stovky, pričom pôsobia aj na Slovensku," uviedol Gabriel Tóth z Penta Investments s tým, že tieto firmy s aktivitami Penta Investments – investičnej skupiny Penta, nemajú nič spoločné. Podľa Tótha v minulosti musela Penta niekoľkokrát, a to aj právne, riešiť pokusy o zneužitie svojej značky inými subjektmi vrátane firiem, ktoré pôsobili na Slovensku.

V súvislosti s dnešnou aktivitou poslanca Lipšica podajú voči nemu zástupcovia Penty trestné oznámenie. Zároveň, s cieľom zdôrazniť absurditu jeho dnešnej konštrukcie, založí v najbližších týždňoch Penta v jurisdikcii Belize, na Mapp Street, Belize City, dve firmy, a to pod názvom – Nova Enterprises Ltd. a Lipšic Enterprises Ltd. "O založení týchto subjektov a o prepojení ich aktivít na spoločnosť Medical Group bude Penta následne informovať," dodal Tóth.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok