Zákon o občianstve pripravil o slovenský pas skoro tisíc ľudí

TASR
9.11.2014 10:58

Zákon o štátnom občianstve pripravil za vyše štyri roky (od 17.7.2010 do 7.11.2014) o slovenský pas 923 ľudí. Najčastejšie stratili ľudia slovenské občianstvo prijatím českého (341). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra SR.

Zákon o občianstve pripravil o slovenský pas skoro tisíc ľudí
SITA

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (178), rakúske (134), britské (82), maďarské (57), americké (23), belgické (21), nórske a holandské (obe po 19), írske (10), talianske (9), švajčiarske a austrálske (5), francúzske a kanadské (obe po 4), islandské, čínske, poľské a švédske (všetky po 2), ukrajinské, ruské, dánske, novozélandské (všetky po 1).

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný.

V súčasnosti sa zmiernením zákona zaoberá ministerstvo vnútra. Podľa pripravovanej novely by získanie cudzieho občianstva malo byť naďalej viazané na trvalý pobyt. To má byť dostatočná väzba slovenského žiadateľa na danú krajinu a nebude sa tak musieť obávať straty slovenského občianstva. Tí, ktorí oň pre súčasný zákon prišli, budú môcť znova o občianstvo požiadať.

Ministerstvo návrh zákona ešte nepredložilo. Zákonom sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavný, alebo nie je. Podľa Mosta-Híd je v rozpore s Ústavou SR. V parlamente sa bugárovci pokúšajú problém so stratou občianstva vyriešiť vlastnou novelou zákona. Mala by vrátiť stav pred rok 2010, teda pred prijatie zákona o občianstve. Ľudia by tak mohli mať dvojaké občianstvo. Svoju novelu má aj hnutie OĽaNO, ktoré navrhuje podmienky, za ktorých by bolo možné mať dvojaké občianstvo.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok