České tenistky sú blízko k tretiemu triumfu v Pohári federácie v priebehu štyroch rokov

TASR TA3
8.11.2014 22:40

Vo finále prestížnej súťaže totiž vedú po prvom dni v pražskej 02 aréne nad Nemeckom 2:0. O druhý bod pre české farby sa postarala Lucie Šafářová, ktorá v súboji dvoch ľaváčok zdolala nemeckú jednotku Angelique Kerberovú v dvoch setoch 6:4, 6:4. V oboch dejstvách otočila z 2:4.

O prvý bod sa zaslúžila česká jednotka Petra Kvitová, ktorá si poradila s nemeckou dvojkou Andreou Petkovicovoú za 77 minút v dvoch setoch 6:2, 6:4. Češky môžu svoje víťazstvo spečatiť už v úvodnej nedeľňajšej dvojhre, v ktorej sa o 13.00 stretnú tímové jednotky Kvitová a Kerberová.

Kvitová mala proti Petkovicovej raketový nástup, dvakrát prelomila podanie súperky a v prvom sete si vybudovala rozhodujúci náskok 5:1. Na rýchlom harde skvele podávala, vďaka agresívnej hre mala navrch aj pri dlhších výmenách od základnej čiary. O osude druhého dejstva rozhodol desiaty gem, v ktorom dvojnásobná wimbledonská šampiónka premenila pri podaní Petkovicovej hneď prvý mečbal.

Z víťazstva nad svetovou štrnástkou mala veľkú radosť. "Teší ma, že som priniesla do šatne prvý bod. Dúfam, že sa Lucka teraz bude cítiť lepšie a môže do toho ísť. Pred zápasom som bola veľmi nervózna, ale som rada, že som to zvládla. Nečakala som, že mi tak vyjde začiatok, dobre som podávala i returnovala," povedala Kvitová v rozhovore pre českú televíziu. Češky sú vo finále v úlohe favoritiek, vo vzájomnej bilancii totiž vedú nad Nemkami 6:1. V Prahe môžu získať už tretiu cennú trofej v priebehu štyroch rokov.

Petkovicová po zápase priznala, že Kvitová bola v sobotu príliš veľkým sústom. "Petra v rozhodujúcich momentoch skvele podávala, počas celého stretnutia výborne returnovala a dostávala ma pod tlak. Robila som na kurte, čo som mohla, no dnes bola súperka nad moje sily," povedala rodáčka z bosnianskej Tuzly do mikrofónu televíznej stanice RAN.

Šafářová proti Kerberovej potvrdila, že je veľkou bojovníčkou. V prvom i druhom sete prehrávala 2:4, no vďaka odvážnej hre dokázala otočiť nepriaznivý vývoj. "Bol to skvelý zápas. Zdolať doma hráčku z elitnej svetovej desiatky pred vypredanou halou a k tomu viesť po prvom dni 2:0, to je úžasné," rozplývala sa Šafářová v prvom rozhovore priamo na kurte. Český kapitán Petr Pála napriek sľubnému vedeniu tlmil prílišnú eufóriu. "Posledný krok vždy býva najťažší. Musíme byť pripravení."

finále Pohára federácie:
Česko - Nemecko 2:0 po prvom dni
Petra Kvitová - Andrea Petkovicová 6:2, 6:4
Lucie Šafářová - Angelique Kerberová 6:4, 6:4
nedeľa 13.00 Kvitová - Kerberová, Šafářová - Petkovičová, Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková - Julia Görgesová, Sabine Lisická

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok