Eurogroup podporuje úverovú linku pre Grécko

SITA
7.11.2014 08:29

Ministri financií krajín eurozóny podporujú poskytnutie preventívnej úverovej linky pre Grécko po ukončení gréckeho záchranného programu. Jeroen Dijsselbloem, šéf skupiny ministrov financií eurozóny (Eurogroup) to vyhlásil vo štvrtok.

Eurogroup podporuje úverovú linku pre Grécko
SITA

"Výrazne podporujeme preventívnu úverovú linku vo forme existujúceho nástroja Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM). Týmto nástrojom je úverová linka so sprísnenými podmienkami (ECCL). Toto je cesta, ktorú budeme presadzovať a pracovať na podmienkach, ktoré sa s ňou spájajú,“ povedal.

Dijsselbloem zároveň uviedol, že existuje všeobecná zhoda v tom, že súčasťou tejto asistencie bude aj Medzinárodný menový fond (MMF). Už skôr sa objavili informácie, podľa ktorých by Grécko uprednostnilo takú úverovú linku, ktorej súčasťou by nebol MMF. Čiastočne to súvisí práve s tým, že krajina sa chce vyhnúť ďalším podmienkam.

Guvernér gréckej centrálnej banky Yannis Stournaras tento týždeň vyhlásil, že sumu 11,5 mld. eur, ktorá zostala v gréckom fonde na ozdravenie bánk (HFSF), môžu Atény po skončení súčasnej medzinárodnej dohody o finančnej pomoci využiť ako preventívnu úverovú linku. Podstatnú časť zostávajúcich zdrojov vo fonde na záchranu bánk by Atény mohli previesť do ESM, kde by krajine slúžili ako poistka v prípade ťažkostí pri financovaní prostredníctvom trhov, povedal Stournaras.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok