PR správa

Silné reči nepotrebujete, silné Košice áno

PR
6.11.2014 14:11

Žijeme v druhom najväčšom meste, kde by sme mali mať podmienky pre zaujímavú prácu, slušné bývanie, možnosti pre oddych, kultúru a šport. Také zázemie, aby sme nemuseli my, ktorí chceme ostať doma, odchádzať do iných miest a krajín. Alebo priam žobroniť, aby nás, východniarov, vôbec brali vážne, prijali do partie a boli ochotní s nami vyjednávať tí, ktorí rozhodujú o "podstatných" veciach v našej krajine. Je to normálne? Chceme takto žiť? Alena Bašistová, kandidátka na primátorku Košíc

Silné reči nepotrebujete, silné Košice áno
PR

Pevný základ mojich plánov, ako primátorky Košíc, tvoria štyri oblasti, ktorým sa chcem intenzívne venovať. Patrí medzi ne ODDYCH, BEZPEČNOSŤ, BÝVANIE a PRÁCA. V Košiciach som sa narodila, študovala, žijem tu s mojou rodinou a chcem pre ne pracovať "na full time". Košice potrebujú primátora, ktorý s nimi žije, sedí na jednej stoličke a cíti pulz mesta každý deň.

ODDYCH v Košiciach? Nádych, výdych ...

Priestory, kde môžeme aktívne alebo tvorivo oddychovať máme pod nosom, no pohľad na ne je vo väčšine prípadoch žalostný. Nadýchnime sa na prvú otázku: Šport a mládež?


Večná téma, no s rýchlym riešením, ktoré umožňuje i mestská pokladnica. Východiskom zo začarovaného kruhu je rekonštrukcia športovísk pri základných školách a ich následné bezplatné využitie Košičanmi. Mnohé priestory majú dva spoločné menovatele – dezolátny stav alebo deravú kasu na údržbu. Rekonštrukcia je však najrýchlejší a najmenej nákladný spôsob, ako zabezpečiť nielen deťom na sídliskách možnosť športovať bez akýchkoľvek poplatkov. Rovnako nevidím dôvod pre spoplatnenie záujmových krúžkov pre žiakov základných škôl. Je len otázkou zriaďovateľa, teda mesta Košice, ako sa k tejto otázke postaví.

Ak hovoríme o najviac navštevovaných zónach v meste, môžeme dať "rovná sa" k obchodným centrám. Aj keď práve nemáme peniaze na nákupy, pár eur dáme na kávu alebo sa bezcieľne špacírujeme tam, kde je "život". Chcem obrátiť pozornosť tam, kde naozaj žijeme, do metských častí. Pozrime sa napríklad na časť Nad Jazerom, kde podporím projekt komplexného riešenia rekreačnej zóny. Tento projekt pripravil kandidát na starostu tejto mestskej časti Marián Gál a zahŕňa realizáciu pieskovej pláže či vybudovanie detského bazéna.

Spomínala som rekonštrukciu športovísk, rovnaké východisko vidím i vo facelifte ihrísk pre deti. V spolupráci s mestskými časťami zmením koncepciu ich budovania. Načo sú nám štyri malé ihriská bez ničoho? Spojme ich do jedného, väčšieho, ale s kompletným vybavením – so sociálnymi zariadeniami, pitnou vodou a miestom pre mamičky s malými deťmi. To umožní i veľkorysejšie vybavenie atrakciami pre deti a predĺži čas, ktorý dokážu na ihrisku stráviť.

Pomoc školám nemôže byť "sľubotechna". Nestačí len na Rade školy tesne pred komunálnymi voľbami sľúbiť vedeniu školy finančnú podporu na výmenu plastových okien alebo dobudovanie areálu. Odkiaľ sa zrazu z "obmedzeného rozpočtu mesta" vezmú na tento účel peniaze? Na úkor koho daní to pôjde? Nás, všetkých Košičanov!
BEZPEČNOSŤ v Košiciach (nie) je sci-fi?

Jeden otáznik ponúka milión odpovedí... BEZPEČNOSŤ je ďalším nosným pilierom môjho programu Silné Košice. O to dôležitejším, že bezpečné prostredie je nevyhnutné ako pri aktívnom či tvorivom relaxe, tak pri práci, pre život vôbec.

Nebojím sa povedať, že problém bezpečnosti u nás je úzko spätý s Lunikom IX. Rovnako sa nebojím doň zahryznúť, hľadať spôsoby, ako ho zmierniť. Úplné odstránenie je však proces, do ktorého musia s rovnakým nasadením vstupovať všetci. Inak to bude stále iba povrchné provizórium. Svojich 15 minút mediálnej slávy si táto mestská časť zažila pri neslávnom búraní. Zničené múry zmizli, no ľudí nezbúrate, len vyženiete inam. Dôsledkom sú nelegálne osady (Mašličkovo) a nárast komunity bezdomovcov. To má samozrejme za následok zhoršovanie bezpečnostnej situácie, navyšovanie počtu mestských policajtov a prirodzene i výdavkov mesta. Ďalších 5 rokov si rozhodne užije bytovka, ktorú postavia na mieste zbúraného sídliska. Tento čas sa totiž rovná životnosti domu. A aby čísla boli kompletné – účet za ňu predstavuje viac ako pol milióna eur.

Nehovorme, ako "sa to nedá". Vzhľadom na vysokú nezamestnanosť je riešenie jednoduché - vytvoriť dôstojné podmienky pre prácu ľudí z Luníka IX., ktorí majú skutočný záujem pracovať či už na obnove bytov alebo čistení ich miesta pre život. Za zmysluplné, a ako sa v niektorých obciach na Slovensku ukázalo aj efektívne, považujem projekty, ktoré podporujú pracovné návyky Rómov. Ako však veci robiť, aby ich efekt nebol iba na chvíľu, krátkodobý, čiže z dlhodobého pohľadu nulový? Dajme týmto občanom prácu a žiadajme od nich zodpovednosť. Práve zodpovednosť za čokoľvek je základom napredovania, posunu v riešení problémov. Pozitívnou motiváciou nastavíme podmienky tak, aby Košice nemuseli z mestskej kasy platiť nemalé sumy napríklad na čistenie Luníka IX.

Ako primátorka chcem investovať svoju prácu do ľudí a financie aj do kvalitného kamerového systému, ktorý pokryje všetky najdôležitejšie miesta v meste a pomôže pri pátraní po páchateľoch protiprávnej činnosti. Čo sa oplatí viac? Horšie je, ak zlyhá ľudský faktor ako technika.

Nabudúce o BÝVANÍ a PRÁCI v Košiciach.

Alena Bašistová
www.basistova.sk

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok