Pre štátnych zamestnancov žiadajú rovnaké zvýšenie miezd ako pre učiteľov

SITA
6.11.2014 12:31

Konfederácia odborových zväzov žiada, aby sa v budúcom roku zvýšili platy všetkým zamestnancom v štátnej a verejnej službe o 5 %.

Pre štátnych zamestnancov žiadajú rovnaké zvýšenie miezd ako pre učiteľov
SITA

Odborári vychádzajú z toho, že učiteľom chce vláda zvýšiť ich zárobky o 5 %. "Naša filozofia je, že v žiadnom prípade nebrať školákom a ostatným dať toľko, koľko školákom," uviedol na dnešnej tlačovej besede viceprezident KOZ Slavomír Manga. Ich ďalšou požiadavkou je, aby sa o 5 % zvýšili priamo tarifné mzdy zamestnancov v štátnej a verejnej sfére. Podľa Mangu by na nárast platov v štátnej a verejnej službe o 5 % bolo potrebných 225 mil. eur. "Ak túto čiastku očistíme o odvody do poistných fondov, daň z príjmov a zo zvýšenej spotreby, tak by sa táto čiastka dala zoštíhliť na okolo 110 miliónov eur," povedal viceprezident KOZ.

Odborári upozorňujú na to, že v budúcom roku má byť priemerná mzda v štátnej a verejnej službe 865 eur, kým priemerná mzda v celom hospodárstve má dosiahnuť 887 eur. V ďalších rokoch má tento rozdiel medzi priemernou mzdou v štátnej a verejnej sfére a priemernou mzdou v hospodárstve narastať. "Tento negatívny trend musíme zvrátiť," zdôraznil Manga. Upozornil na to, že na Slovensku klesá podiel miezd na hrubom domácom produkte a zvyšuje sa produktivita práce nielen v súkromnej sfére, ale aj vo verejnej správe.

Ako na tlačovej besede uviedol člen Prezídia KOZ Marián Magdoško, vlani odborári povedali predstaviteľom vlády, že tohtoročné zvýšenie platov v štátnej a verejnej službe o pevnú sumu 16 eur je posledným rokom, kedy KOZ súhlasí so zvyšovaním platov o rovnakú sumu. "Odmeňovací systém, tak ako je nastavený, predpokladá valorizáciu v percentách. Ak valorizujeme v eurách, dochádza k nivelizácii platov," upozornil.

Od začiatku tohto roka sa platové tarify štátnych zamestnancov zvýšili o pevnú sumu 16 eur. K rovnakému termínu stúpli o 16 eur aj platy zamestnancov pracujúcich vo verejnej správe. Platové tarify pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov vzrástli o 5 %. Tieto platové nárasty vychádzajú z kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa (KZVS) v štátnej a verejnej službe na rok 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok