Po páde Aleppa do Asadových rúk hrozí Turecku ďalšia vlna utečencov

TASR
5.11.2014 14:23

Turecký premiér Ahmet Davutoglu obvinil sýrske vládne jednotky zo spáchania masakier v meste Aleppo a okolí a vyslovil obavu, že Turecko bude čeliť novému masovému náporu utečencov zo Sýrie, ak toto druhé najväčšie mesto krajiny padne do rúk vládneho vojska.

Po páde Aleppa do Asadových rúk hrozí Turecku ďalšia vlna utečencov
SITA

Agentúra Reuters dnes pripomenula, že kým lietadlá spojencov pod vedením USA bombardovali v niektorých častiach Sýrie pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), jednotky armády vernej prezidentovi Bašárovi Asadovi zintenzívnili bojové operácie proti povstaleckým skupinám na západe a severe krajiny vrátane okolia Aleppa. Väčšinu týchto povstaleckých zoskupení považujú USA za spojencov.

Ankara tlačí na Američanmi vedenú koalíciu, aby rozšírila svoje letecké operácie aj o útoky na pozície Asadovej armády, lebo tvrdí, že kým je Asad pri moci, v Sýrii nenastane mier.

"Sledujeme vývoj v oblasti Aleppa s obavami. Hoci mesto nie je na pokraji pádu, je pod extrémnym tlakom," povedal Davutoglu novinárom v utorok neskoro večer po stretnutí s generalitou tureckej armády.

Davutoglu spresnil, že Asadove jednotky sa dopustili veľkých masakier, keď na severovýchod a západ Aleppa zhadzovali tzv. barelové bomby.

"Ak Aleppo padne, my v Turecku budeme konfrontovaní s veľkou, veľmi vážnou, znepokojujúcou utečeneckou krízou. Preto chceme bezpečnú zónu," vysvetlil.

Požiadavku Turecka na vytvorenie nárazníkovej zóny v pohraničí so Sýriou podporil nedávno aj francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Širšiu podporu medzi spojencami však návrh nezískal.

V článku, ktorý zverejnili francúzsky denník Le Figaro, americký denník Washington Post a panarabský al-Haját, Fabius napísal, že koalícia bojujúca s militantmi IS musí teraz zachrániť Aleppo, ktoré označil za "baštu" sýrskej opozície. Upozornil, že Aleppo je takmer obkľúčené a vzdať sa ho by znamenalo vzdať sa nádeje na politické riešenie už tri roky trvajúcej občianskej vojny v Sýrii.

"Odsúdilo by to Sýriu na roky násilia. Bola by to smrť akejkoľvek politickej perspektívy a viedla by k fragmentácii tejto krajiny, riadenej čoraz radikálnejšími vojenskými bossmi. Exportovalo by to tiež vnútorný chaos zo Sýrie k už aj tak krehkým susedom - Iraku, Libanonu a Jordánsku," upozornil Fabius.

Bez toho, aby uviedol konkrétne detaily, ako Francúzsko navrhuje pomôcť Aleppu, Fabius povedal, že nepristúpi na to, ponechať sýrsku obchodnú metropolu svojmu osudu.

"Preto, spoločne s našimi koaličnými partnermi, musíme nasmerovať naše snahy k Aleppu... posilniť umiernenú opozíciu a chrániť civilné obyvateľstvo pred dvojitým zločinom - režimu a Islamského štátu. Po Kobané musíme zachrániť Aleppo," zdôraznil.

Fabius sa takto vyjadril v utorok - tri dni po tom, ako sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan stretol v Paríži s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Žiadal ho, aby podporil jeho výzvy zaútočiť okrem Islamského štátu aj na Asadove jednotky. Erdogan kritizoval Američanmi vedenú koalíciu, že sa príliš sústreďuje na kurdské mesto Kobané pri hraniciach Sýrie s Tureckom namiesto toho, aby sa venovala aj ďalším oblastiam Sýrie.

Aleppo bolo pred vypuknutím občianskej vojny najhustejšie osídleným mestom Sýrie. V súčasnosti zhruba východ mesta ovládajú opozičné sily, kým západ patrí vládnej armáde, ktorá sa snaží zovrieť povstalcov do obkľúčenia a tým ich odrezať od zásobovacích trás.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok