Svet očarilo slovenské lietajúce auto, pri kúpe siahnete hlboko do peňaženky

TASR TA3 AeroMobil
18.11.2014 21:53

Lietajúce auto zo Slovenska, známe pod značkou AeroMobil, je v týchto týždňoch témou technologických nadšencov z celého sveta. Nebude ale vozidlom za ľudovú cenu, aspoň nie v prvých rokoch po uvedení na trh.

Svet očarilo slovenské lietajúce auto, pri kúpe siahnete hlboko do peňaženky
aeromobil.com

Revolučný projekt sa spája s dvomi menami, generálnym riaditeľom spoločnosti Jurajom Vaculíkom a s vynálezcom a dizajnérom lietajúceho auta Štefanom Kleinom.

Pomôcť môže aj Brusel

Vaculík bol spolu s Kleinom hlavným hosťom podujatia s názvom Vedecká podpora zlomových technológií: príklad lietajúceho auta, ktoré sa uskutočnilo na pôde Európskej komisie v Bruseli.

Do tejto chvíle bol koncept lietajúceho auta súkromný projekt, financovaný zo súkromných zdrojov. Hlavnú finančnú záťaž doteraz niesol na pleciach Vaculík, pomôcť by však mohla aj Únia.

Hoci je slovenské lietajúce auto pripravené pre trh, ešte stále je v štádiu vylepšovania, výskumu a vývoja. EÚ prostredníctvom programu Horizont 2020 poskytuje finančné zdroje na podporu inovačných projektov a koncept AeroMobilu do tejto schémy zapadá.

Z Bruselu zatiaľ nezazneli žiadne konkrétne sľuby, stretnutia k AeroMobilu sa však už uskutočnili aj na pôde Európskej komisie. Odborníci z Únie projekt zaradili medzi "prípadové štúdie", ktoré treba preskúmať a treba sa im bližšie venovať.

Osvedčenie pre auto aj lietadlo

Na druhej strane je nemenej podstatný legislatívny aspekt, čiže zabezpečenie potrebnej certifikácie pre uvedenie tohto stroja na trh. "Aby sme mohli reálne osloviť zákazníkov a predávať náš stroj, musíme prejsť cez dva veľké certifikačné úkony. Získať certifikát pre auto a certifikovať ho aj ako lietadlo," spresnil Vaculík.

Klein a Vaculík v Bruseli naznačili, že by chceli uviesť AeroMobil na trh najneskôr do roku 2020, aj keď si uvedomujú, že je ešte pred nimi dlhá cesta. "Je v našom záujme uviesť to na trh čo najskôr. Či to bude o dva alebo o tri roky, to je otázne. Sme firma, ktorá je veľmi dravá a veríme, že sa nám to čo najskôr podarí," povedal Vaculík.

Podľa medializovaných informácií by slovenské lietajúce auto malo stáť približne 100- až 150-tisíc dolárov.

Vaculík uviedol, že ide iba o špekulácie, ktoré nemajú reálny základ. "Žiadna cena nebola nikdy zverejnená. Je na to príliš skoro. Bude to závisieť od toho, aká bude použitá finálna technológia, aké budú komponenty," konštatoval. Priznal však, že určite to nebude "ľudové vozidlo".

Konkurencia v USA aj v Číne

Vynálezca Klein upozornil na skutočnosť, že už v roku 1917 bol prvý známy pokus o realizáciu auta, ktoré by aj lietalo, v USA, avšak do reálnej podoby túto ideu okrem Slovákov zatiaľ ešte nikto nedoviedol.

"Sme celkom ďaleko vo vývoji, sme možno jediní, ktorí máme v rukách reálny projekt schopný ísť po súši a vo vzduchu," konštatoval Klein. Dodal, že transformácia auta na ľahký lietajúci stroj trvá veľmi krátko (asi dve minúty), pričom koncept spĺňa očakávania zákazníka z hľadiska efektívnosti, dynamickosti, funkčnosti a dizajnu.

Natankovať na benzínke a vzlietnuť

AeroMobil 3.0 predstavili tvorcovia verejnosti po prvýkrát vo Viedni na festivale Pioneers. Lietajúce auto z oceľovou konštrukciou a karbónovým plášťom tankuje obyčajný benzín a zvláda cestu po bežných komunikáciách.

Výrobcovia uvádzajú, že jeho maximálna rýchlosť na ceste je 160 km/h, vo vzduchu 200 km/h. Ak auto brázdi iba po cestách, na 100 kilometrov mu stačí 8 litrov, na rovnakú vzdialenosť - ale pri premiestňovaní vzduchom - potrebuje 15 litrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok