PR správa

V Piešťanoch stúpa záujem o opatrovateľstvo v domácnosti

PR
4.11.2014 13:24

Mesto Piešťany sa už dlhé roky radí medzi tie mestá, ktoré obyvateľom poskytujú kvalitnú sociálnu starostlivosť. Svedčí o tom aj ich takmer každoročné umiestnenie sa medzi 5 finalistami slovenských miest s najkvalitnejšou sociálnou starostlivosťou Oskar bez bariér. Napriek tomu, aj v tomto meste je zo strany obyvateľov dopyt po rozšírení sociálnych služieb.

V Piešťanoch stúpa záujem o opatrovateľstvo v domácnosti
PR

Mesto Piešťany, ako sa na kúpeľné mesto patrí, už dlhé roky patrí medzi tie, ktoré svojim obyvateľom poskytujú jednu z najkvalitnejších sociálnych starostlivostí. "V našom prvoradom záujme sú pomoc a vytváranie podmienok pre skvalitnenie života sociálne slabých, nezamestnaných, zdravotne postihnutých občanov a seniorov, a to prostredníctvom poskytovania opatrovateľskej služby v domácnosti, starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb a finančnej pomoci tým, ktorí sú na ňu odkázaní,” hovorí Remo Cicutto, primátor Piešťan. Podľa našich informácií práve do oblasti sociálnych služieb mesto Piešťany v roku 2014 uvoľnilo zo svojho rozpočtu finančné prostriedky vo výške takmer 1 570 600 eur.

Aj cestovanie by bolo drahšie

"Treba si uvedomiť, že mesto finančne nezabezpečuje len priamo opatrovateľskú starostlivosť, ale že do tejto oblasti patria nepriamo aj iné výdavky z rozpočtu mesta. Je to napríklad spolufinancovanie prevádzky mestskej hromadnej dopravy, a to formou dofinancovania zliav na cestovných lístkoch pre dôchodcov, ale i pre deti a študentov,” upozorňuje Remo Cicutto, pričom táto suma v roku 2014 predstavuje viac ako 365 000 eur. Ďalšími aktivitami, ktoré mesto v rámci sociálnej starostlivosti obyvateľov zabezpečuje sú rôzne podujatia, organizované Referátom sociálnych vecí mestského úradu, či už v denných centrách alebo spoločne s organizáciami pôsobiacimi v oblasti tretieho sektora. Primátor zároveň každoročne vyhlasuje Cenu primátora v sociálnej, zdravotníckej, humanitárnej a charitatívnej oblasti, kde oceňuje prínos jednotlivcov a kolektívov. Mesto poskytuje dotácie právnickým osobám a fyzickým osobám-podnikateľom v spomínaných oblastiach.

Pre zabezpečenie základných životných potrieb občanov, nachádzajúcich sa v hmotnej núdzi, poskytuje samospráva jednorazové dávky. Mesto je aj osobitným príjemcom zadržaných rodinných prídavkov zo štátu, na základe ktorých zabezpečuje nákup potravín, oblečenia, školských pomôcok, úhrady stravy v školách a pod., pre rodičov, ktorých dieťa je umiestnené v detskom domove, poskytuje finančný príspevok na dopravu. "Od minulého roka sa podarilo mestu zabezpečiť zavedenie novej sociálnej služby - domáce a mobilné tiesňové volanie v domácnostiach pre osamelých občanov. Zakúpili sme zariadenia, pomocou ktorých sa občania môžu spojiť s dispečingom a okamžite dostanú najskôr telefonicky a v prípade potreby i osobne zdravotnú pomoc," dodáva primátor.

Žiadosti o opatrovateľské služby v domácnosti

I keď mesto prevádzkuje viacero zariadení sociálnych služieb, prvoradé je poskytnúť pomoc priamo v domácnosti prostredníctvom opatrovateľskej služby. Požiadavky rodinných príslušníkov i samotných klientov mesto rieši a aktívne na ne reaguje. "V súčasnosti máme 54 opatrovateliek v domácnosti, ktoré opatrujú 103 klientov. Podľa potrieb tento počet rastie až do 80 opatrovateliek. Túto službu obyvatelia veľmi vítajú, a to i z dôvodu, aby občan zostal v domácom prostredí, kde všetko pozná a cíti sa tu príjemnejšie. Viacerí z nich však prejavili záujem o to, aby starostlivosť trvala dlhšie ako štandardných 8 hodín denne,” hodnotí primátor R. Cicutto. "Je to pre mňa zásadná požiadavka, a preto, ak budem opätovne zvolený za primátora, budem s novozvoleným zastupiteľstvom hovoriť práve o tom, že riešenie tejto požiadavky by malo byť prioritou pre nastávajúce volebné obdobie v oblasti sociálnej pomoci občanom v našom meste.”

Legislatívne komplikácie

Piešťanom však chýba komplexné zariadenie sociálnych služieb, do ktorého by sa premiestnili niektoré jestvujúce zariadenia. "Ďalšou prioritou pre mňa je zriadenie moderného a po ekonomickej stránke prevádzkovo udržateľného zariadenia s vyšším počtom lôžok ako je to dnes," konštatuje primátor.

Projekt prestavby bývalého objektu Lesoprojektu na Ul. Pod Párovcami muselo mesto zastaviť pre obmedzenia, ktoré priniesla novela zákona o sociálnych službách. V pláne tu bolo umiestniť viac lôžok, ako povoľuje súčasná legislatíva. Nové zariadenie sociálnych služieb by tak nebolo zaradené do siete s finančnou podporou štátu.

"Ak chceme zachovať platby klientov za pobyt a poskytované služby na súčasnej úrovni a zároveň doterajšie financovanie sociálnej oblasti, nemôžeme pokračovať v projekte. Preto by som očakával nielen legislatívne zmeny, ale i možnosť podpory z fondov Európskej únie v nasledujúcom programovom období," uzavrel problematiku R. Cicutto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok