SDKÚ, KDH a Most chcú preveriť tendre Medical Group

TA3
4.11.2014 11:12

Opozičné SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd žiadajú prešetrenie predraženého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici, pre ktorý odstúpila z funkcie ministerky zdravotníctva Zuzana Zvolenská aj Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) z postov podpredsedníčky parlamentu a šéfky dozornej rady nemocnice. Preveriť chcú všetky tendre, v ktorých za posledné roky vyhrala spoločnosť Medical Group, v minulosti blízka predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD).

SDKÚ, KDH a Most chcú preveriť tendre Medical Group
TASR/Martin Baumann

Riešiť to má mimoriadny parlamentný zdravotnícky výbor, ktorý trojica strán iniciuje. "Na výbore budeme chcieť zoznam všetkých tendrov, ktoré spoločnosť Medical Group vyhrala za posledné roky. Tento zoznam by mal obsahovať počet súťažiacich, názov produktu, cenu a víťaza aj porazených," uviedol na dnešnej opozičnej tlačovej konferencii v parlamente exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Je tu podľa neho vážne podozrenie, že firma Medical Group môže byť ďalšia Star EU.

"Nie je vylúčené, že firmu Medical Group odporučil niekto zo Smeru pre všetky nemocnice v správe ministerstva zdravotníctva," poznamenal Uhliarik. Za prípad nesie podľa neho veľkú zodpovednosť aj priamo Fico. Podľa Uhliarika nie je pravda, že o predraženom nákupe či šafárení v piešťanskej nemocnici nič nevedel. Uhliarik tvrdí, že o ňom bol informovaný. "Zamestnanci nemocnice dva roky úrad vlády informovali o šafárení, a úrad vlády im ani neodpovedal," poznamenal Uhliarik.

Opozícii nestačí odchod Zvolenskej a Zmajkovičovej z funkcií. "Treba celý prípad dôsledne vyšetriť," zdôraznil Tibor Bastrnák z Mostu-Híd. Viliam Novotný z SDKÚ-DS sa nazdáva, že za rýchlym konaním premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý ich na odstúpenie vyzval, vidí komunálne voľby a tiež snahu čo najskôr kauzu uzavrieť.

"Robert Fico sa chce veľmi rýchlo kauzy zbaviť. Ukončiť ju, pretože tu ide o niečo omnoho väčšie. O plytvanie a tunelovanie peňazí vo verejnom zdravotníctve," vyhlásil Novotný. Podľa jeho slov sa tunelovanie môže týkať politických špičiek Smeru-SD. Poukázal na nákupy zariadení aj v iných nemocniciach. "Nie sú to len Piešťany. O koľko sú predražené tendre v martinskej či trenčianskej nemocnici? Ako sú zmanipulované?" pýta sa Novotný.

Uhliarik zároveň žiada premiéra Fica, aby zrušil súťaž v piešťanskej nemocnici. "Pracujú tam lekári a sestry za veľmi nízke platy, so starými prístrojmi. Treba, aby tam tie peniaze zostali," vysvetlil. Na otázku, či trojica strán podporí pokus o odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), ktorý bol blízky firme Medical Group, Novotný povedal, že sa o tom dá diskutovať. O tom, či sa strany podpíšu pod návrh na odvolanie, poslanecké kluby podľa Novotného ešte nerozhodli.

Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milióna eur, no k obchodu nakoniec nedošlo. Denník Sme a televízia Markíza informovali, že po tom, čo kontrolu nad nemocnicou prevzala vládna strana, vedenie tender z roku 2012 zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj.

Ten má po novom dodať košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil. Paška sa od kauzy dištancoval. Vyhlásil, že s firmou nemá nič spoločné, svoje podnikateľské aktivity ako minoritný akcionár ukončil takmer pred 13 rokmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok