Američania sprísnia preverovanie osôb, ktoré nepotrebujú víza

SITA TA3
3.11.2014 21:58

Spojené štáty od pondelka sprísnili preverovanie osôb prichádzajúcich z krajín, ktorých občania nepotrebujú do Spojených štátov víza. Minister pre vnútornú bezpečnosť Jeh Johnson oznámil, že cestujúci z týchto krajín budú musieť poskytnúť dodatočné informácie v elektronickej žiadosti, ktorú musia pred cestou do Spojených štátov vyplniť.

Američania sprísnia preverovanie osôb, ktoré nepotrebujú víza
SITA

"Podnikáme tieto kroky na zvýšenie bezpečnosti nášho programu bezvízového styku, aby sme sa dozvedeli viac o cestujúcich z krajín, od ktorých nepožadujeme víza," uviedol Johnson.

Bezvízový styk má s USA 38 krajín vrátane členských krajín EÚ, Japonska, Singapuru či Južnej Kórey. Pred cestou do USA musia občania týchto štátov vyplniť elektronický formulár (ESTA) a zaplatiť poplatok. Od pondelka pribudnú do formulára ďalšie požadované informácie. Ako povedal Johnson, ide o niektoré ďalšie údaje z pasu, kontaktné informácie ako aj kontaktné osoby. Spojené štáty sa údajne obávajú radikalizovaných zahraničných islamských bojovníkov, ktorí sa vrátili zo Sýrie a na európsky cestovný pas by mohli vycestovať do USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok