EÚ podala sťažnosť na Rusko a Brazíliu u WTO pre dovozné clá

TASR
2.11.2014 14:18

Európska únia (EÚ) sa sťažuje na Rusko a Brazíliu pred Svetovou obchodnou organizáciou (WTO). Dôvodom sú vysoké dovozné clá. Informovala o tom agentúra APA.

EÚ podala sťažnosť na Rusko a Brazíliu u WTO pre dovozné clá
SITA

V prípade Ruska ide o papier, chladničky a palmový olej, na ktoré podľa únie Moskva uvalila príliš vysoké dovozné clá. Hovorca Európskej komisie (EK) v piatok (31.10.) zdôraznil, že táto záležitosť nemá nič spoločné s ukrajinskou krízou a sankciami, ale trvá už niekoľko mesiacov.

Obchodné vzťahy medzi EÚ a Ruskom sú od začiatku ukrajinskej krízy napäté. Moskva zareagovala na ekonomické sankcie Západu zákazom dovozu ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, rovnako ako mlieka a mliečnych výrobkov.

Vysoké dovozné clá majú podľa EK "negatívny vplyv na európsky vývoz papiera, chladničiek a palmového oleja, ktorého ročný objem predstavuje takmer 600 miliónov eur". Keďže doterajšie snahy o kompromis nemali úspech, EÚ sa otočila na WTO. Teraz by sa mali začať formálne rokovania s Ruskom. Ak tieto neprinesú po 60 dňoch výsledok, EÚ požiada WTO o rozsudok.

Podobnú sťažnosť predložila EÚ v piatok pred WTO aj proti Brazílii. V tomto prípade ide o dane, ktoré podľa únie zvýhodňujú domácich výrobcov a diskriminujú zahraničné firmy. Týka sa celého radu sektorov, od automobilového priemyslu, cez IT sektor až po výrobu strojov.

Rokovania s Brazíliou mali negatívny efekt. Krajina totiž prijala ďalšie kroky k rozšíreniu a predĺženiu svojich diskriminačných daňových predpisov, uviedla EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok