Od novembra platí vyhláška o kamerách na štadióne

SITA
1.11.2014 10:10

Dnes začína platiť nová vyhláška o kamerách na športových podujatiach. Vyhlášku o podrobnostiach o kamerovom zabezpečovacom systéme vydalo ministerstvo vnútra.

Od novembra platí vyhláška o kamerách na štadióne
SITA

Predpisy súvisia so zákonom o organizovaní verejných športových podujatí, ktorý platí od februára. Informovala o tom Marta Fabianová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Kamerový systém má slúžiť na boj s diváckym násilím, extrémizmom a vandalizmom na verejných športových podujatiach. Záznamy z kamier sa môžu využiť v trestnom, priestupkovom, správnom, občianskom alebo disciplinárnom konaní. Kamerový systém musí podľa vyhlášky zriadiť organizátor rizikového podujatia. Povinnosť platí aj pri organizovaní futbalových a hokejových zápasov najvyššej celoštátnej súťaže v kategórii dospelých, a ak to ustanovujú požiadavky medzinárodnej športovej organizácie alebo národného športového zväzu.

Kamerový systém sa skladá z identifikačného a monitorovacieho podsystému. Kamery identifikačného podsystému sa umiestňujú hlavne pri vchodoch na štadióny. Tento podsystém sníma ľudí a porovnáva ich s bezpečnostnými evidenciami. Ak sa nasnímaný človek nachádza v evidencii, nepustia ho na športové podujatie. Monitorovací podsystém sa umiestňuje v priestoroch a pri východoch zo štadiónov. Slúži na snímanie osôb a predmetov, uchováva záznamy z kamier a tiež sa jeho záznamy zobrazujú na príslušných obrazovkách. "Nová vyhláška v porovnaní so zrušenou zvýšila nároky na minimálne technické požiadavky systému. Zároveň umožnila aj manuálne porovnávanie snímok osôb s evidenciami informačného systému," priblížila Fabianová. Súčasné kamerové systémy musia spĺňať podmienky tejto vyhlášky najneskôr od januára 2015.

Od februára, kedy vstúpil do platnosti nový zákon o organizovaní verejných športových podujatí, do konca septembra zaznamenala polícia 70 priestupkov. Zatiaľ udelili pokuty za 3 680 eur. "Nie všetky priestupky sú už uzavreté," uviedla Fabianová. Najvyššiu pokutu - 400 eur - dostal opitý fanúšik, ktorý hodil na futbalovom zápase AS Trenčín – ŠK Slovan pivovú fľašu smerom na tribúnu fanúšikov. Potom vybehol k plotu, ktorý oddeľuje fanúšikov a vulgárne ich urážal. Medzi najčastejšie páchanými priestupkami pri športových podujatiach polícia eviduje prejavy sympatií k hnutiam, ktoré smerujú k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd. "Ďalej neuposlúchnutie príkazu policajta a verejné podnecovanie voči rómskej menšine," dodala Fabianová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok