Európa neuzná voľby na východe Ukrajiny

TASR
1.11.2014 08:19

Nedeľné voľby na východnej Ukrajine budú nelegitímne a európske štáty ich neuznajú. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to povedala v piatkovom telefonickom rozhovore ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. S odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády o tom informovala agentúra Reuters.

Európa neuzná voľby na východe Ukrajiny
SITA/AP

Ďalšími účastníkmi telefonického rozhovoru boli francúzsky prezident Francois Hollande a ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podľa hovorcu nemeckej vlády Georga Streitera sa počas rozhovoru vyskytli rozdielne názory na "takzvané voľby" v samozvanej Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike.

"Merkelová a Hollande zdôraznili, že sa môžu konať iba také voľby, ktoré budú v súlade s ukrajinskými zákonmi," povedal hovorca s tým, že voľby by znamenali porušenie dohody o prímerí a skomplikovali by riešenie krízy na východe Ukrajiny.

Dvanásťbodový protokol zo septembrových rokovaní v Minsku, na ktorých sa zúčastnili predstavitelia Ruska, Ukrajiny, OBSE a separatistov, predpokladá uskutočnenie "skorých miestnych volieb" na východe Ukrajiny v súlade s ukrajinskou legislatívou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok