Asad: Otvorením hranice pre bojovníkov sa Turecko dopustilo agresie

TA3 SITA
30.10.2014 20:16

Poradkyňa sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada pre politické otázky vo štvrtok obvinila Turecko z "agresie" voči jej krajine, ktorej sa podľa nej dopustilo, keď umožnilo prekročiť štátnu hranicu povstalcom idúcim brániť sýrske mesto Ajn al-Arab (Kobane) pred militantno-extrémistickou skupinou Islamský štát (IŠ).

Asad: Otvorením hranice pre bojovníkov sa Turecko dopustilo agresie

V rozhovore pre agentúru AP Busajna Šaabánová vyjadrila presvedčenie, že Turci týmto krokom sledujú rozšírenie svojho vplyvu v Sýrii, ktorej územie ovládali v ére Osmanskej ríše. Narážala tak na cezhraničný presun 50 príslušníkov takzvanej Slobodnej sýrskej armády, čo je voľná koalícia povstaleckých skupín snažiacich sa zosadiť al-Asadov režim. Do pohraničného mesta Kobane obývaného prevažne Kurdmi sa malo v uplynulých hodinách presunúť cez Turecko taktiež prvých 150 kurdských bojovníkov z Iraku.

"Vidím, že Turecko pokračuje vo svojej úlohe agresora voči Sýrii, čo je tomto regióne veľmi nebezpečná úloha," povedala Šaabánová. Ankara sa podľa nej nesnaží pomôcť Kurdom, ktorí tvoria v Turecku početnú, no dlho zaznávanú menšinu, ale v skutočnosti je motivovaná "osmanskou ambíciou". Šaabánovej slová odrážajú narušené vzťahy Sýrie s kedysi spriateleným Tureckom, ktoré po vypuknutí povstania proti al-Asadovi v roku 2011 čelí náporu utečencov, poskytuje však taktiež útočisko povstaleckému veleniu. Postup extrémistov z IŠ, ktorí majú pod kontrolou veľkú časť Sýrie a Iraku, pritom predstavuje problém pre Damask i Ankaru. Sýrska vláda už dávno konflikt v krajine označuje za boj proti terorizmu, čo zdôrazňovala i počas tohtoročných krízových konferencií vo Švajčiarsku. "Bola to sýrska vláda, kto v januári a februári 2014 vyzýval medzinárodné spoločenstvo, aby bojovalo proti teroru vnútri a mimo Sýrie," pripomenula prezidentská poradkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok