Malála darovala všetky peniaze zo Svetovej detskej ceny na školy v Gaze

TASR
30.10.2014 14:25

Nositeľka tohtoročnej Nobelovej ceny za mier, 17-ročná Malála Júsafzajová, darovala 50.000 dolárov (39 222 eur) na opätovné vybudovanie školy OSN v Gaze. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

Malála darovala všetky peniaze zo Svetovej detskej ceny na školy v Gaze
SITA

Pakistanská tínedžerka získala peniaze ako finančný dar spolu so Svetovou detskou cenou za práva dieťaťa - niekedy tiež nazývanú aj detská Nobelova cena -, ktorú jej v stredu udelila mimovládna organizácia zo sídlom vo Švédsku.

Malála povedala, že palestínske deti si zaslúžia kvalitné vzdelanie. "Bez vzdelania nebude nikdy mier," dodala.
Desiatky škôl OSN v Gaze boli poškodené alebo zničené počas vojny, ktorá trvala 50 dní. Izrael tvrdí, že jeho vojaci strieľali v blízkosti škôl, pretože reagovali na paľbu Hamasu z týchto oblastí.

Malála Júsafzajová sa stala známou ako 11-ročné dievča, keď blogmi o nutnosti vzdelávania dievčat a žien prispievala na webovú stránku urdského servisu BBC. V októbri 2012 sa kvôli tomu stala terčom útoku ozbrojenca Talibanu, ktorý síce prežila, ale utrpela ťažké strelné zranenia hlavy.

Za svoje aktivity v oblasti podpory vzdelávania dievčat dostala už viacero medzinárodných ocenení vrátane vlaňajšej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia či tohtoročných Medaily slobody a Nobelovej ceny za mier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok