Miloševičova vdova poprela existenciu rodinných účtov v EÚ

TASR
30.10.2014 13:29

Vdova po zosnulom srbskom prezidentovi Slobodanovi Miloševičovi poprela správy o tom, že Európska únia po 15 rokoch uvoľnila doteraz zmrazené účty ich rodiny. Mirjana Markovičová sa zároveň vyjadrila, že rodina mimo územia Srbska nevlastní nič, informovala dnes agentúra Reuters.

Miloševičova vdova poprela existenciu rodinných účtov v EÚ
SITA/AP

Utorňajšie rozhodnutie EÚ o zrušení sankcií na Miloševiča spustilo špekulácie, že rodina Miloševičovcov a niekoľko spoločníkov tohto bývalého prezidenta, ktorý stál na čele Juhoslávie v 90. rokoch, by sa mohlo dostať k údajným miliónom eur. Podľa jeho oponentov boli peniaze tajne presunuté do zahraničia počas občianskej vojny.

Markovičová (72), ktorá od zosadenia svojho manžela v roku 2000 žije v Rusku, však pre srbský denník Večernje Novosti uviedla, že rozhodnutie únie je bezpredmetné. "Ani ja, ani môj nebohý manžel, alebo naše deti nikdy nemali žiadny majetok v EÚ. Všetko, čo vlastníme, sa nachádza v Srbsku," tvrdí Markovičová.

Podľa jej slov rodine patrí dom v meste Požarevac, kde je Miloševič aj pochovaný, a dom v Belehrade, ktorý prenajímali. Syn Marko taktiež žije v Rusku, dcéra Marija pravdepodobne v Čiernej Hore, píše Reuters.

 

Slobodan Miloševič zomrel v roku 2006 počas prebiehajúceho trestného tribunálu v holandskom Haagu.

EÚ svoje rozhodnutie oznámila v stredu s tým, že nemá dôvod dlhšie uplatňovať zmrazenie účtov, pretože dotknuté osoby už nepredstavujú hrozbu pre "upevnenie demokracie" v regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok