Vojenské spravodajstvo nebude zverejňovať rozpočet ako SIS

TASR
30.10.2014 11:54

Vojenské spravodajstvo (VS) nebude svoj rozpočet zverejňovať tak, ako to robí SIS. Plénum NR SR dnes totiž nepodporilo novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy od Ľubomíra Galka (SaS) a Richarda Vašečku (OĽaNO), ktorý takúto zmenu žiadali.

Vojenské spravodajstvo nebude zverejňovať rozpočet ako SIS
wiki

Podľa poslancov, kým SIS poskytuje verejnosti v rámci možností vyplývajúcich z jej charakteru činnosti primeraný prehľad o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na jej činnosť, VS vystupuje vo vzťahu k verejnosti netransparentne a ignoruje skutočnosť, že prostriedky vyčlenené na jej činnosť pochádzajú z peňazí daňovníkov. "Sme presvedčení, že daňovníci majú právo, rovnako ako pri SIS, dozvedieť sa bližšie podrobnosti o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na činnosť VS," argumentovali Galko a Vašečka.

Novela podľa nich rešpektovala skutočnosť, že vojenskí tajní, rovnako ako SIS, pracujú v režime utajeného charakteru činnosti, a preto aj navrhovaný rozsah zverejňovaných informácií zodpovedal rozsahu informácií zverejňovaných SIS na jej webovom sídle. Poslanci zároveň žiadali, aby za účelom lepšej kontroly bola súčasťou zverejňovaného záverečného účtu kapitoly Ministerstva obrany SR aj výška limitu VS z rozpočtu rezortu obrany, a to rovnako v členení na bežné a na kapitálové výdavky.

"Je neprijateľné, aby sa naďalej toleroval stav, keď VS je, napriek značnému objemu pridelených finančných prostriedkov, takpovediac neviditeľným subjektom, na ktorý majú daňovníci iba povinnosť prispievať bez možnosti získať aspoň základné informácie o účelovom určení finančných prostriedkov vyčlenených na jeho činnosť a o ich reálnom čerpaní," písali poslanci v dôvodovej správe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok