Rokovania o plyne medzi Ruskom a Ukrajinou opäť nedospeli k dohode

SITA TA3
30.10.2014 06:50

Rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou opäť nepriniesli dohodu o vyriešení plynovej krízy, pričom ich ďalšie kolo sa bude konať už vo štvrtok večer. Pre agentúru RIA Novosti to povedal ruský minister pre energetiku Alexander Novak.

Rokovania o plyne medzi Ruskom a Ukrajinou opäť nedospeli k dohode
SITA/AP

"Rokovania sa ešte neskončili," vyhlásil s tým, že pred ďalšími rozhovormi musia pripraviť dokumenty o doterajších výsledkoch predchádzajúcich rokovaní. Šéf ruskej energetickej spoločnosti Gazprom Alexej Miller zopakoval, že dohodu bude možné dosiahnuť až potom, keď Ukrajina poskytne Rusku záruky na platby vopred za budúce dodávky plynu. Na poskytnutie finančnej pomoci, ktorá by Kyjevu zabezpečila zdroje na platby za dodávky plynu, vyzval minulý týždeň Európsku úniu a USA ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko v júni stoplo Ukrajine dodávky plynu, keď sa obe strany nedohodli na vyriešení cenového sporu a uhradení dlhu Kyjeva za odobratý plyn. Ten podľa ruskej spoločnosti Gazprom predstavuje vyše 5 mld. USD. EK po konzultáciách s Ruskom Ukrajine navrhla, aby v prechodnom období počas zimných mesiacov súhlasila s cenou 385 USD za tisíc kubických metrov plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok