Banskobystričanom, ktorí si z útulku adoptujú psa, mesto odpustí daň na jeden rok

TASR
29.10.2014 20:19

Banskobystričanom, ktorí si z útulku či karanténnej stanice adoptujú psa, mesto odpustí daň na jeden celý rok. Rozhodli o tom na svojom poslednom zasadnutí poslanci Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici. Doplnok všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnych daniach a poplatkoch nadobudne účinnosť 1. januára budúceho roka.

Banskobystričanom, ktorí si z útulku adoptujú psa, mesto odpustí daň na jeden rok
TASR/Alexandra Moštková

"Odpustenie dane za psa na 12 mesiacov chápem ako vyjadrenie podpory všetkým ľudom, ktorí sa rozhodnú pre adopciu psíka z útulku alebo stanice. Zároveň tým dávame šancu na nový život všetkým najdúchom, ktorí nevedia ovplyvniť svoju budúcnosť a bohužiaľ často končia na uliciach," uviedol mestský poslanec Martin Turčan.

Podľa neho táto úprava VZN nijakým spôsobom zásadne neovplyvní príjmovú stránku mestského rozpočtu, pretože výnos na daniach sa v tomto smere počíta na pár stoviek eur. Pokiaľ ide o nákladovú položku rozpočtu, dá sa očakávať pokles potreby finančných prostriedkov na prevádzku útulkov.

"Očakávame, že útulkáčov bude v týchto zariadeniach menej, alebo tam budú kratšiu dobu. Prípadné ušetrené prostriedky zase môžu pomôcť vyriešiť prevádzkové podmienky útulkov, na ktoré doteraz nebol finančný priestor," doplnil Turčan.

S každou adopciou sú spojené výdavky a poplatok. Budúci majiteľ totiž dostáva psa zaočkovaného, často aj vykastrovaného a pripraveného na nový život v novej rodine. Po adopcii je potrebné psa zaevidovať na mestskom úrade ako doteraz. Po predložení adopčnej zmluvy bude majiteľovi daň za psa odpustená na jeden rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok