Slovenské elaktrárne ukončili odstávku druhého bloku v Mochovciach

TASR
29.10.2014 18:08

Slovenské elektrárne (SE), a. s., opätovným prifázovaním generátorov k elektrickej sieti v utorok 28. októbra ukončili generálnu odstávku 2. bloku Atómových elektrární Mochovce (EMO2). Informovala o tom dnes hovorkyňa SE Janka Burdová.

Slovenské elaktrárne ukončili odstávku druhého bloku v Mochovciach
SITA

Táto strednodobá odstávka bola podľa nej ostatnou v tohtoročnom pláne generálnych odstávok slovenských atómových elektrární. Zvláštnosťou strednodobej odstávky je kontrola tlakovej nádoby reaktora, ktorá sa robí raz za osem rokov.
Na druhom bloku EMO išlo už o trinástu generálnu odstávku, tentoraz však aj s úplným vyvezením paliva z reaktora, ako aj vnútroreaktorových častí preto, že sa pridával ďalší systém na chladenie aktívnej zóny reaktora.

Najvýznamnejšie z investičných projektov realizovaných počas odstávky sa týkali vylepšení na zvládnutie ťažkých havárií - odtlakovanie primárneho okruhu, rušiča vákua v kontajnmente, núdzového zdroja chladiva, núdzového zdroja elektriny, dlhodobého odvodu tepla z primárneho okruhu a tiež postfukušimských opatrení - mobilné zdroje napájacej vody do parogenerátorov.

Po zavezení nového paliva, ukončení montáže reaktora a plánovaných údržbových prácach na systémoch a zariadeniach a ich odskúšaní nasledovala po opätovnom nahriatí bloku tlaková skúška primárneho okruhu.

Burdová pripomenula, že odstávky a opravy sú štandardnou súčasťou životného cyklu každej elektrárne a uskutočňujú sa ako dlhodobo plánovaný proces. Príprava každej odstávky sa začína s 20-mesačným predstihom.

Slovenské elektrárne, a. s., sú najväčšou energetickou spoločnosťou na Slovensku, ktorá vyrába približne 82 % elektriny vyrobenej v krajine. Akcionármi spoločnosti sú talianska energetická spoločnosť Enel so 66 % a Ministerstvo hospodárstva SR s 34 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok