Rakúska polícia zatkla len 14-ročného chlapca pre terorizmus

SITA
29.10.2014 16:32

Rakúska polícia zatkla len 14-ročného chlapca pre obvinenia, že plánoval vycestovať do Sýrie a bojovať tam po boku džihádistov. V stredu o prípade informovala miestna prokuratúra.

Rakúska polícia zatkla len 14-ročného chlapca pre terorizmus
SITA

Chlapec je podľa nej občanom Turecka a v Rakúsku žil posledných asi osem rokov. Vyšetrovatelia tvrdia, že na internete hľadal aj návody na výrobu bomby.

"Priznal sa, že plánoval ísť do Sýrie a na internete hľadal návody na výrobu výbušnín," uviedla Michaela Obenausová, hovorkyňa prokuratúry v meste St. Pölten. Podľa nej existujú dôvodné podozrenia, že tínedžer "spolupracoval s teroristickou organizáciou". Zatkli ho ešte v utorok a vyšetrovatelia majú 48 hodín na prípadné predĺženie jeho väzby. Podľa Obenausovej vyjadril chlapec sympatie s extrémistickou skupinou Islamský štát (IŠ) ovládajúcej rozsiahle územia Iraku a Sýrie. V Rakúsku platí trestnoprávna zodpovednosť už od hranice 14 rokov a mladík tak v prípade usvedčenia môže skončiť za mrežami.

Rakúska polícia v súčasnosti preveruje prípady asi 150 ľudí, ktorí z krajiny odišli bojovať po boku džihádistov v Sýrii a Iraku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok