Medzi dopingovými prehreškami Slovákov aj marihuana v dráhovom golfe

SITA
29.10.2014 16:19

Antidopingová agentúra Slovenskej republiky (ADA SR) v roku 2014 zatiaľ eviduje osem potrestaných porušení príslušných pravidiel.

Medzi dopingovými prehreškami Slovákov aj marihuana v dráhovom golfe
ČTK/AP

"Ďalšie dva prípady ešte sú v štádiu riešenia," informoval na stredajšej tlačovej besede v Bratislave riaditeľ ADA SR Miroslav Motyčík. Tri nepriaznivé analytické nálezy, jeden u slovenského športovca a dva u zahraničných, ukázali pri kontrole metódou IRMS prirodzene zvýšený pomer testosterónu k epitestosterónu, nie umelý zásah.

"Osem prípadov z uvedených trinástich nepriaznivých analytických nálezov vrátane dvoch ešte nedoriešených a troch uzavretých bez sankcie sa týka slovenských športovcov," konkretizoval M. Motyčík. Tresty dostali Iveta Kuglerová (fitnes, 1 rok), Peter Kasan, Ľubomír Jagnešák (zhodne pretláčanie rukou a 15 mesiacov), Michal Csontos (dráhový golf, 2 roky) a Matej Gašaj (atletika, 2 roky). K najkurióznejšie vyznievajúcej sankcii v odvetví dráhového golfu viedla marihuana a odmietnutie full-testu.

ADA SR v rámci svojej spolupráce s Medzinárodnou federáciou kulturistiky a fitnes (IFBB) zabezpečovala kontrolu na májových ME v španielskej Santa Susanne, pristihla tam dvoch Španielov a jedného Poliaka, čo tiež spadá do uvedenej štatistiky.

Na základe kontraktu s Ministerstvom školstva, vedy výskumu a športu Slovenskej republiky má ADA SR na tento rok k dispozícii 140 000 eur na náklady spojené s kontrolami. Tieto financie boli viazané na vykonanie minimálne 450 testov. Už sa ich uskutočnilo 503 (z nich 442 súťažných a 61 mimosúťažných, resp. 338 u Slovákov a 165 u zahraničných športovcov). Okrem toho bolo 11 tzv. zmarených kontrol.

Tradične najviac kontrol bolo na dostihoch (123), kde však zásadnú väčšinu tvoria testy na alkohol a spoločenské drogy. "Náklady na ne sú približne 5, resp. 10 eur za jeden, pričom Závodisko Bratislava ako dostihová autorita SR spadá pod agrorezort a uhradilo nám 420 eur za testy, ktoré si vyžiadalo," vysvetlil M. Motyčík a prezradil, že jeden súťažný full-test vyjde na 350-400 eur, mimosúťažný stojí približne o 100 eur menej. Atléti tento rok absolvovali 62 kontrol, hokejisti 56, futbalisti 43, cyklisti 21, plavci a lyžiari po 12.

V roku 2014 sa ADA SR orientovala aj na odvetvia, v ktorých je z ich podstaty menšia pravdepodobnosť zneužitia zakázaných látok (spomenutý dráhový golf, ale aj rafting). Na koniec kalendárneho roka si však naplánovala kontroly napríklad aj v kolektívnych športoch s doterajšou nulou v kolónke odberov (basketbal, hádzaná). Nula pri tenise vyplýva najmä z toho, že slovenská špička spadá prostredníctvom administratívneho a manažérskeho systému ADAMS pod dohľad Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). ADAMS momentálne monitoruje 401 slovenských športovcov, z nich 367 je v národom registri (kritériá na zaradenie si stanovujú jednotlivé domáce zväzy) a 34 v medzinárodnom (o. i. elitní tenisti, cyklisti, biatlonosti, vodní slalomári).

"ADAMS je nástrojom zvýšenej prevencie, pretože ak športovec denne musí byť stanovenú jednu hodinu k dispozícii na kontrolu na ohlásenom mieste pobytu, prípadným zneužitím zakázaných látok by oveľa výraznejšie riskoval pristihnutie," podotkol Miroslav Motyčík. V systéme je 51 zväzov a 71 disciplín. Každé neohlásenie miesta pobytu (Filing Failure) či nezastihnuteľnosť na ohlásenom mieste pobytu (Missed Test) vedú k napomenutiu. Tri napomenutia počas 18 mesiacov (od roku 2015 to bude 12 mesiacov) znamenajú trest.

Riaditeľ ADA SR, ktorá pracuje s desatinovým rozpočtom oproti analogickej švajčiarskej organizácii, ďalej priblížil najzásadnejšie zmeny medzinárodného antidopingového kódexu, ktoré vstúpia do platnosti od roku 2015. Základný dištanc za porušenie antidopingových pravidiel sa zvýši z dvoch rokov na štyri. Doživotný zákaz činnosti v odvetví budú môcť dostať aj tzv. sprievodné osoby (tréneri, funkcionári, manažéri, lekári atď.). Novela rieši aj obmedzenia pôsobenia pre športovcov počas plynutia trestu. Zavádzajú sa terminologické inštancie združovania za účelom porušovania antidopingových pravidiel a spolúčasti organizácií (systémový doping). Mení sa aj nastavenie udeľovania terapeutických výnimiek - právomoci tohto typu sa rozšíria na národné federácie, resp. organizátorov podujatí. Už od 1. septembra sú - po rozruchu na ZOH v Soči - na zozname zakázaných látok argón a xenón.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok