Odvolaný konateľ MH Development zaplatil svoje pokuty zo štátneho

TASR TA3
29.10.2014 13:56

Odvolaný konateľ štátnej spoločnosti MH Development Ladislav Košecký zaplatil tri pokuty vo výške 12.786 eur zo štátnych peňazí. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý (Sieť).

Ako priblížil, Košecký počas svojho pôsobenia vo funkcii konateľa štátnej spoločnosti viacnásobne porušil zákon o konflikte záujmov, keď nepodával majetkové priznania a ďalej podnikal vo svojich firmách. "K dnešnému dňu bolo pánovi Košeckému na pokutách uložených 35.502 eur. Odvolal sa na Ústavný súd SR. Ten ale odmietol viaceré jeho podania a pokuty vo výške 12.786 eur sa stali splatnými. Pán Košecký tieto pokuty zaplatil z účtu MH Development. To znamená, že svoje osobné pokuty zaplatil zo štátnych peňazí, úplne bez hanby a bez zaváhania, dokonca ich oficiálne vykázal v účtovníctve firmy," vysvetlil Beblavý.

Poslanec upozornil aj na ďalšie podozrivé prepojenia v spoločnosti MH Development. "Z verejne dostupných informácií vyplýva podozrenie, že obohatenie za prenájom auta bolo len malou vzorkou dlhodobých podnikateľských aktivít Košeckého v štátnej firme," upozornil Beblavý. Ako priblížil, súčasným konateľom v Košeckého firme Mertimex je Igor Hyža, ktorý je spolu s Alenou Hyžovou spoločníkom vo firme INSO consulting. Podľa Beblavého práve tejto spoločnosti bolo štátnym MH Developmentom vyplatených celkovo 13 faktúr v hodnote 132.139,80 eura.

Kontaktnou osobou v MH Developmente má byť podľa poslanca Michal Hyža, ktorý podpísal so svojím otcom dve objednávky pre INSO consulting. Ďalej mal tiež podpísať štyri objednávky Michalovi Držíkovi, konateľovi firmy Stuples, ktorej jediným spoločníkom je Ladislav Košecký.

Beblavý vyhlásil, že kontrolné mechanizmy Ministerstva hospodárstva (MH) SR neboli schopné odhaliť tieto konflikty záujmov ani prevody peňazí v spoločnosti MH Development. Preto chce, aby Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) vykonal kontrolu v štátnom podniku MH Development za celé obdobie, kedy bol Košecký jeho konateľom. Žiada tiež vyvodenie zodpovednosti voči dozornej rade MH Development a  požaduje aj prepustenie Michala Hyžu zo spoločnosti, keďže sa podľa neho nielenže podieľal na nezákonných aktivitách Ladislava Košeckého, ale priamo podpisoval objednávky pre firmy svojho otca.

"Minister hospodárstva SR bezprostredne ako dal pokyn na odvolanie šéfa tejto spoločnosti, vydal pokyn aj na vykonanie kontroly. Zároveň požiadal dozornú radu o predloženie správy. Okrem toho v rámci zlučovania tejto spoločnosti so spoločnosťou MH Invest bude iniciovaný audit. V prípade, že výsledky auditu, kontroly alebo tejto správy budú zakladať dôvod na podanie trestného oznámenia, tak trestné oznámenie bude podané," reagovala hovorkyňa šéfa MH SR Miriam Žiaková.

Ladislava Košeckého v pondelok (27.10.) odvolal z funkcie minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) kvôli medializovanej informácii, že práve so spoločnosťou Mertimex, v ktorej je Košecký jediným spoločníkom, uzavrel za MH Development zmluvu o prenájme vozidla, za čo mala štátna spoločnosť platiť vlani mesačné nájomné vo výške 1200 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Za rok sa tak mala celková suma za prenájom vozidla vyšplhať na 14.000 eur, za čo sa dá už kúpiť nové auto, upozornil Beblavý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok