Neznámi páchatelia vydierajú Česko ebolou

TASR TA3
27.10.2014 15:12

Českej republike sa niekto vyhráža, že rozšíri na verejných miestach nebezpečný vírus eboly. Hlavným cieľom páchateľov je vyvolať paniku.

Informoval o tom dnes námestník policajného prezidenta Zdeněk Laube. Páchateľom hrozí v prípade zadržania a odsúdenia 12 rokov väzenia, napísal český spravodajský server iDNES.cz.

"Vyšetrujeme vydieranie štátu, keď nás neznámi páchatelia vydierajú, že rozšíria vírus eboly na verejných miestach. Pri komunikácii používajú sofistikované postupy. Páchatelia chcú od začiatku vyvolať paniku, je to ich cieľ," vysvetlil Laube.

Informáciu dnes najprv zverejnilo v tlačovej správe ministerstvo vnútra. Potom vystúpila na krátkom brífingu polícia, ale neumožnila novinárom klásť otázky a poskytla len základné informácie. Nie je teda jasné, čo vydierači od Česka požadujú.

Laubeho tím pracuje na prípade s Útvarom pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta oznámil, že prípad preverujú ako vydieranie a všeobecné ohrozenie.

Podľa hlavného hygienika ČR Vladimíra Valentu však hrozby nie sú priveľmi realistické. Vysvetlil, že získanie vírusu, jeho transport a šírenie iným spôsobom ako cez nakazené osoby je veľmi náročné. "Masívne rozšírenie vírusu je nepravdepodobné aj kvôli klimatickým podmienkam v Českej republike," dodal hygienik, ktorého citovalo webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

V súčasnosti neexistujú proti nákazlivej chorobe žiadne schválené lieky ani očkovacie látky - robia sa však testy niekoľkých sľubných preparátov. Dve nádejné vakcíny skúšajú v Európe, Afrike a USA, pričom výsledky majú byť známe v decembri.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) preto predpokladá, že do polovice budúceho roka by sa mohli dostať do Afriky státisíce vakcín proti ebole. Práve Afrika, jej západná časť, je najhoršie postihnutá epidémiu eboly.

Vírus eboly patrí k najagresívnejším, s akými sa ľudstvo kedy stretlo. Inkubačná doba trvá od dvoch dní do troch týždňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok