Egypt po útokoch na Sinaji odložil rokovania o budúcnosti pásma Gazy

TASR
26.10.2014 17:59

Egypt dnes oznámil odklad rokovaní o upevnení vojnového prímeria vyhláseného v pásme Gazy, ktoré boli plánované na pondelok v Káhire. Reagoval tak na smrtiace útoky na Sinajskom polostrove, po ktorých uzavrel svoj hraničný priechod Rafah s palestínskou enklávou. Žiaden nový termín rokovaní nezverejnili.

Egypt po útokoch na Sinaji odložil rokovania o budúcnosti pásma Gazy
SITA/AP

Pri dvoch útokoch na Sinaji bolo v piatok zabitých najmenej 33 príslušníkov egyptských ozbrojených síl. Agentúra Reuters zaradila incidenty medzi najhoršie protištátne násilnosti v Egypte od minuloročného zosadenia islamistického prezidenta Muhammada Mursího vtedajším šéfom armády a terajším prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím.

Rokovania o zachovaní prímeria z 26. augusta, ktoré ukončilo 50-dňovú vojnu v Gaze a otvorilo hranice pásme s Egyptom a Izraelom, prerušili koncom septembra pre židovské a moslimské sviatky.

Prímerie sa dodržiava. Uvoľnenie blokády hraníc je rozhodujúce pre rekonštrukciu desiatok tisíc domov v pásme Gazy, poškodených alebo zničených v bojov izraelských síl s palestínskymi militantmi. Izrael požaduje bezpečnostné záruky, že stavebný materiál nevyužije Hamas na opätovné vybudovanie cezhraničných tunelov alebo na výrobu rakiet. Ostreľovanie južného Izraela vyústilo v izraelskú ofenzívu v pásme Gazy.

K zodpovednosti za piatkové útoky na Sinaji sa nik neprihlásil.

Egypt v minulosti obviňoval Hamas, že pomáha islamistickým ozbrojeným skupinám na Sinaji, čo Hamas poprel. "Sme proti preliatiu hoc jedinej kvapky egyptskej krvi. Želáme Egyptu bezpečnosť a stabilitu," vyhlásil hovorca Hamasu v Gaze Fawzí Barhúm.

Povedal, že ich Egypt informoval o odložení rokovaní, ktoré boli plánované na pondelok.

Egypt vyhlásil trojmesačnú plnú pohotovosť v severnej časti Sinajského polostrova, pri hraniciach s pásmom Gazy a povedal, že uplatní zákaz vychádzania v oblastiach, kde armáda uskutočňuje bezpečnostnú operáciu voči živlom podozrivým zo zabitia stoviek egyptských vojakov a policajtov v uplynulom roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok