SIS nezaznamenala bezprostredné teroristické ohrozenie na území SR

TASR
26.10.2014 10:13

V oblasti boja proti terorizmu Slovenská informačná služba (SIS) v priebehu minulého roka nezaznamenala bezprostredné teroristické ohrozenie na území SR, ani účasť občanov SR v teroristických aktivitách v zahraničí.

SIS nezaznamenala bezprostredné teroristické ohrozenie na území SR
SITA

Uvádza sa v Správe SIS za rok 2013 určenej pre verejnosť. Správa je od piatka zverejnená na webovom sídle Slovenskej informačnej služby v sekcii Pre vás na adrese: www.sis.gov.sk.

V hodnotenom období však došlo k zhoršeniu bezpečnostnej situácie z dôvodu teroristických hrozieb vo viacerých štátoch sveta, ktoré navštevujú občania SR, alebo v nich má SR svoje zahranično-politické záujmy. V Afganistane sa stali terčom teroristických útokov islamistického militantného hnutia Taliban príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR), pôsobiaci v misii ISAF, pričom v tejto súvislosti bola v džihádistickej propagande na internete po prvýkrát explicitne spomenutá SR, respektíve jej občania.

SIS venovala zvýšenú pozornosť dianiu v krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky, predovšetkým situácii v Sýrii, ktorá sa v roku 2013 stala najatraktívnejšou zónou džihádu pre zahraničných bojovníkov z celého sveta. SIS informovala externých príjemcov o trende rýchlo rastúceho záujmu dobrovoľníkov z Európy o účasť na bojoch v Sýrii. Tento trend významne zvýšil bezpečnostnú hrozbu na teritóriu Európy, predovšetkým pre návrat dobrovoľníkov (tzv. navrátilcov) so skúsenosťami z bojov, radikalizovaných ideológiou globálneho džihádu a s väzbami na zahraničné džihádistické skupiny, uvádza sa ďalej v odtajnenej časti Správy o činnosti SIS za rok 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok