V predvečer predčasných parlamentných ukrajinských volieb panuje relatívny pokoj

TASR TA3
25.10.2014 08:12

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval krajanov k účasti na nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách a osobitne zdôraznil ich význam v súčasnej situácii krajiny.

Volebné miestnosti v postsovietskej krajine sa otvoria v nedeľu o ôsmej hodine ráno miestneho času a otvorené zostanú do 20.00 hod miestneho času. Krátko po ich uzavretí sa ráta síce s prvými prognózami volebných výsledkov, tie relevantné však vzhľadom na komplikovaný volebný systém možno očakávať až v pondelok.

Deň pred hlasovaním, do ktorého by sa mohlo zapojiť teoreticky až 36 miliónov oprávnených voličov, panuje na Ukrajine dnes relatívny pokoj.

V Kyjeve však netaja obavy z provokácií proruských separatistov. Mimochodom, všetci zainteresovaní sa vzájomne obviňujú z podobných krokov.

Podľa oficiálneho vyjadrenia Ústrednej volebnej komisie v Kyjeve sa voľby nepodarí uskutočniť v 15 volebných obvodoch Donbasu (deviatich z 21 v Donbaskej oblasti a šiestich z 11 v Luhanskej oblasti). Napriek tomu budú môcť obyvatelia regiónu hlasovať v celkove 213 volebných miestnostiach oboch oblastí.

Je známe, že proruskí separatisti tieto voľby neuznávajú a chystajú akési vlastné na 2. novembra.

Bezpečnosť voličov, členov volebných komisií, ako aj nerušený priebeh volieb bude zabezpečovať podľa ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova 82.000 príslušníkov poriadkových síl vrátane členov jednotiek rýchleho nasadenia o celkovom počte 4000.

Ako informoval dnes v Kyjeve hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko, počas uplynulej noci nedošlo k útokom na ukrajinské ozbrojené sily ani v okolí Donecku, ani v okolí Mariupolu, aj keď priznal, že situácia pri doneckom letisku zostáva krajne napätá. Napriek relatívnemu pokoju utrpelo podľa Lysenka v uplynulých 24 hodinách v bojmi sužovaných lokalitách zranenie desať ukrajinských vojakov.

Predvolebná kampaň vyvrcholila na Ukrajine v piatok večer početnými televíznymi diskusiami kandidátov a dnes ju vystriedalo predvolebné moratórium.

Výsledky prieskumov verejnej mienky naznačujú, že šance na prekonanie päťpercentnej hranice zvoliteľnosti má celkove sedem z 29 politických strán, uchádzajúcich sa o priazeň voličov. Nepatria však medzi ne prorusky orientované subjekty.

V súlade so zákonom je od prvej minúty dnešného dňa zakázaná predvolebná agitácia a technické služby v mestách a dedinách mali odstrániť všetky bilbordy, plagáty a letáky. Akákoľvek agitácia je protizákonná a následky za ňu bude niesť príslušný kandidát, upozornila agentúra Ukrinform.

Voľby do Najvyššej rady sa uskutočnia v nedeľu. Volebné miestnosti budú otvorené od 08.00 h do 20.00 h miestneho času.

Voľby sa uskutočnia podľa zmiešaného systému: polovica zo 450 poslancov sa bude voliť vo väčšinových okruhoch a druhá polovica podľa straníckych kandidačných listín.

Prieskumy verejnej mienky na Ukrajine avizovali, že jasným víťazom nadchádzajúcich nedeľných parlamentných volieb sa stane blok prezidenta Petra Porošenka, v ktorom je okrem jeho strany - známej donedávna pod názvom Solidarita - aj strana UDAR kyjevského primátora Vitalija Klička. Ich blok by mohol vo voľbách získať 20,5 percenta hlasov.

Druhé miesto so ziskom 8,6 percenta hlasov podľa v stredu zverejnených prieskumov obsadí zrejme Radikálna strana populistického politika Oleha Ľaška.

V súvislosti s voľbami ukrajinské vedenie vyslovilo obavy, že Rusko sa ich pokúsi destabilizovať - útokmi alebo zastrašovaním voličov, najmä v oblastiach na východe krajiny, kde mali problematický priebeh aj májové voľby prezidenta. Minister vnútra Arsen Avakov v piatok uviedol, že na celom území krajiny bude v deň volieb hliadkovať viac ako 80.000 policajtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok