Mafiáni perú peniaze v reštauráciách či realitkách, tvrdí správa SIS

SITA
24.10.2014 14:52

Zločinecké skupiny na Slovensku využívajú na "prepranie" peňazí z trestnej činnosti najmä reštauračný a realitný biznis a podnikanie v rekreačných službách a stavebníctve. Tvrdí to Správa o činnosti Slovenskej informačnej služby v roku 2013, ktorú zverejnili na vlastnej webstránke.

Mafiáni perú peniaze v reštauráciách či realitkách, tvrdí správa SIS
SITA

Organizované zločinecké skupiny sa u nás podľa správy naďalej venujú hlavne distribúcii omamných a psychotropných látok, nelegálnej migrácii, prostitúcii a úžerníctvu. "Zdrojom ich príjmov zostala aj násilná trestná činnosť, napríklad vyberanie tzv. výpalného od podnikateľov, lúpeže, vydieranie, vraždy na objednávku a podobne," konštatuje materiál. Vlani si udržiavali silné postavenie balkánske zločinecké skupiny, ktoré obchodujú s drogami.

SIS preverovala vlani obchody s výrobkami obranného priemyslu. V druhom polroku 2013 tajná služba zachytila a vyhodnotila viacero aktivít, ktoré sa týkali pokusov o export výrobkov obranného priemyslu na Blízky východ. V oblasti boja proti terorizmu SIS počas roka 2013 nezaznamenala bezprostredné teroristické ohrozenie na našom území, ani účasť Slovákov v teroristických aktivitách v zahraničí. SIS tiež zaznamenala rizikové aktivity niektorých zahraničných spoločností na Slovensku, ktoré by mohli byť využívané v prospech cudzích spravodajských služieb.

V oblasti korupcie SIS získala informácie o podozreniach z korupcie výkonného manažéra vyššieho manažmentu štátnej spoločnosti. Ten pravdepodobne za úplatok manipuloval verejným obstarávaním a udeľoval zákazky spriaznenej obchodnej spoločnosti. SIS poukázala aj na podozrenie z korupcie predstaviteľa samosprávy, ktorý cez sprostredkovateľa údajne požadoval úplatky od investorov za súhlas samosprávy s ich investičnými zámermi. Podozrenia z korupcie zaznamenali aj v súvislosti s vykonávaním daňových kontrol. SIS tiež poukázala na prípady, v ktorých boli údajne neoprávnene čerpané poľnohospodárske dotácie na obrábanie pozemkov, ku ktorým príjemca dotácie nemal vlastnícke ani užívacie právo a neobrábal ich.

SIS informovala príslušné orgány aj o zneužívaní dotácií z eurofondov, ktoré boli určené na sociálne účely pre potreby jednej z obcí a na rekonštrukciu kultúrneho zariadenia ďalšej obce ich štatutárnymi zástupcami. Tajná služba tiež zbierala informácie o podozreniach z podvodov so štátnymi pozemkami. "SIS poukázala na skupinu osôb, ktorá údajne v spolupráci so zamestnancom štátneho úradu získala štátne pozemky v lukratívnej oblasti pod trhovú cenu," uvádza správa.

Slovenská informačná služba by mala mať budúci rok k dispozícii 44,3 milióna eur. Oproti schválenému rozpočtu na rok 2014 ide o nárast o 1,39 milióna eur (3,23 percenta). Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015. Rozpočet pre tajnú službu odobril tento týždeň parlamentný osobitný výbor na kontrolu činnosti SIS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok