Starosta New Yorku potvrdil prvý prípad eboly v meste

TASR TA3
24.10.2014 06:37

Starosta New Yorku Bill de Blasio v noci nadnes potvrdil, že lekárovi Craigovi Spencerovi, ktorý sa nedávno vrátil do mesta zo západnej Afriky, diagnostikovali vírus ebola. Informovala o tom agentúra AP s tým, že ide o prvý prípad eboly v New Yorku.

Starosta New Yorku potvrdil prvý prípad eboly v meste
SITA/AP

Podľa starostu nie je dôvod, aby sa obyvatelia mesta obávali. "Newyorčania, ktorí (vírusu) neboli vystavení, nie sú vôbec v ohrození," konštatoval.

Spencer (33) pôsobil v rámci humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc v Guinejskej republike, v jednej z troch západoafrických krajín najviac zasiahnutých ebolou.

Spencer sa do New Yorku vrátil pred vyše týždňom. Vo štvrtok ho z jeho bytu na Manhattane prepravil do nemocnice Bellevue špeciálny tím v ochranných odevoch. Mal horúčku a gastrointestinálne príznaky. Ďalšie testy vykoná Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), aby potvrdilo zistenia.


Detektívi medzitým zisťujú, s kým bol Spencer v kontakte. Lekár priznal, že sa viezol metrom aj taxíkom ešte predtým, ako sa začali u neho prejavovať príznaky vírusu.


Agentúra Reuters medzitým informovala, že jedna z troch osôb, ktoré boli v úzkom kontakte so Spencerom, je v nemocnici.

V New Yorku začnú denne kontrolovať cestujúcich zo západnej Afriky

Rezort zdravotníctva v New Yorku bude aktívne monitorovať každého, kto do mesta pricestuje z jedného z troch štátov západnej Afriky zasiahnutých epidémiou vírusu ebola. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie starostu Billa de Blasia na tlačovej konferencii.

Starosta povedal, že zdravotnícki predstavitelia budú týchto ľudí denne kontrolovať, najmä cez telefón. Kontroly budú trvať 21 dní od pricestovania, počas inkubačnej lehoty eboly. Chcú sa tak uistiť, že nezačnú mať symptómy nákazy smrtiacim vírusom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok