Slovan stále bez bodu, prehral aj doma so Spartou

SITA TASR TA3
23.10.2014 21:47

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava prehrali 0:3 (0:0) vo štvrtkovom dueli 3. kola I-skupiny Európskej ligy na domácom štadióne s hráčmi českého tímu Sparta Praha. Góly úradujúceho českého majstra dosiahli David Lafata, legionár z Pobrežia Slonoviny Tiémoko Konaté a Ladislav Krejčí.

Stretnutie na Pasienkoch hlavný rozhodca Martin Strömbergsson krátko pred koncom prvej časti prerušil na takmer 40 minút pre výtržnosti fanúšikov hostí.

"Belasí" stále nezískali ani bod v kontinentálnom pohári číslo dva. Najprv prehrali na ihrisku Young Boys Bern 0:5 a potom aj doma s SSC Neapol 0:2. Navyše, Bratislavčania nevyhrali už osem súťažných súbojov po sebe a počas tejto negatívnej série majú skóre 1:21.

Novému trénerovi osemnásobného šampióna SR v ére samostatnosti Jozefovi Chovancovi teda nevyšla podľa predstáv premiéra na lavičke Slovana. 

Európska liga vo futbale - štvrtok - 3. kolo hlavnej fázy: 
I-skupina: 
ŠK Slovan Bratislava (SR) - AC Sparta Praha (ČR) 0:3 (0:0)
Góly: 56. Lafata, 62. Konaté, 81. L. Krejčí, bez kariet, rozhodovali: Strömbergsson - Gustavsson, Flink (všetci Švéd.), 6891 divákov 

Zostavy:
Slovan: D. Perniš - Bagayoko, Gorosito, Kolčák, Čikoš - Lásik - Žofčák, Halenár (79. Fořt), Grendel (76. Hudák), Jablonský (59. F. Kubík) - Soumah 
Sparta: Bičík - Kadeřábek, J. Brabec, M. Holek, Costa Nhamoinesu - L. Vácha - Konaté, Matějovský (80. Vacek), B. Dočkal (90.+ Mareček), L. Krejčí - Lafata (87. Přikryl) 

V úvodnej 20-minútovke sa hral medzišestnástkový futbal. Mierne navrch mali hostia, ktorí však z náznakov šancí nevyťažili žiadnu nádejnú príležitosť. Na začiatku 21. min center z ľavej strany sklepol hlavou pred bránku Lafata a Costa Nhamoinesu trafil do hlavičkou do brvna. Slovan prvýkrát vážne pohrozil až v 36. min technickou strelou Grendela spoza šestnástky.

Potom začali vyčíňať agresívni priaznivci hostí, ktorí prelomili ochrannú bariéru a napadli fanúšikov v sektore pre domácich. Hlavný rozhodca duel prerušil na takmer 40 minút, potom sa prvý polčas normálne dohral.

V 55. min mal tutovku na kopačke Dočkal, ale Perniš mu vybehnutím zmenšil strelecký uhol. O minútu neskôr však hostia Lafatom otvorili skóre. Útočník hostí potvrdil povesť kanoniera a zoči-voči Pernišovi sa nemýlil - 0:1. Ten istý hráč mohol zvýšiť po hodine hry, ale v "malom vápne" nedočiahol poriadne na center spoluhráča. Dominanciu Sparty v druhom polčase deklaroval druhým gólom v 62. min Konaté.

S chuťou hrajúci Dočkal mohol zvýrazniť na rozdiel troch zásahov, jeho pokus vyrazil na roh pozorný Perniš. V 77. min nezužitkoval Kolčákovo priťuknutie Halenár. Rozdiel triedy zariadil v 81. min L. Krejčí, ktorý bol na konci rýchleho brejku - 0:3. Šesť minút pred koncom nepotrestal zlú rozohrávku Bičíka, sám pred gólmanom hostí netrafil bránku.

Hlasy po zápase:
Jozef Chovanec, tréner Slovana (zdroj: RTVS): "Pozitívne dojmy nie sú, prehrali sme, je to sklamanie. Myslím, že vysoké tempo sme nedokázali dobre zvládnuť. My nedostupujeme súpera, lebo nestíhame fyzicky. Potom robíme chyby a inkasujeme góly. Už aj prvý polčas sme mali problémy. Dnes sa hrajú kolmé prihrávky a v pohybe, bude trvať, kým to naši hráči pochopia. Chlapcov som poznal v súboji s ťažkým súperom, to je pre mňa dôležitý materiál. Z toho, čo sa stalo pri prerušení je človeku smutno, futbal sa hrá pre divákov a toto v 21. storočí na štadióny nepatrí."

Vítězslav Lavička, tréner Sparty: "Myslím si, že Slovan ukázal svoju kvalitu a húževnatosť. V prvom polčase bol dobre vzadu sformovaný a našej hre chýbala plynulosť a presnosť v kombinácii, možno aj vinou hrboľatého terénu. Po prestávke sme sa zlepšili a z ofenzívnej kvality sme vyťažili tri dôležité góly. Prerušenie zápasu bolo komplikáciou pre všetkých aktérov a rozumných fanúšikov, ktorí prišli na zápas. Snažili sme sa hráčov udržať v koncentrácii, aj keď naše pocity boli zmiešané. Nevedeli sme, či sa zápas dohrá. Napokon sa hralo, ale incident pokazil renomé oboch klubov, Slovana aj Sparty."

David Lafata, útočník Sparty: "Sme radi, že sme vyhrali. Ale to, čo sa stalo, nepatrí na trávnik a už vôbec nie v pohárovej Európe. Nebolo príjemné následne stáť a mrznúť 20 minút niekde vo VIP-priestoroch, potom sa vrátiť a hrať. Bolo to ťažké a aj vietor a terén to komplikovali. Aj preto sme radi, že sme to zvládli."

Dušan Perniš, brankár Slovana (zdroj: RTVS): "Ani neviem, že prvý gól bol z ofsajdu. Po druhom góle sme už rezignovali. Prvý polčas sme hrali celkom dobre, čo sa týka kompaktnosti. Po góloch to už ale nebolo také. Je to ťažké, je to o psychike, stále sa opakujú chyby. Musíme ísť ďalej, zlomiť to a naštartovať niečo nové."

Pavel Fořt, útočník Slovana (zdroj: RTVS): "Bola tam jedna moja dobrá šanca. Gól by síce už nič nezvrátil, ale aj pre mňa, aj pre tím by bol povzbudením. Musím povedať, že prvý polčas sme hrali celkom dobre a boli sme vyrovnaným súperom Sparte. Možno nám prerušenie uškodilo. V druhom polčase Sparta ukázala kvalitu a už dominovala. Má veľké sebavedomie a potvrdila to gólmi. Takéto výtržnosti na štadióny nepatria. Asi sa niečo podcenilo, veď zápas bol označený ako rizikový."

Tabuľka I-skupiny:
1. Young Boys Bern 3 2 0 1 8:3 6 
2. Sparta Praha 3 2 0 1 7:4 6 
3. SSC Neapol 3 2 0 1 5:3 6 
4. Slovan Bratislava 3 0 0 3 0:10 0

Záznam z pozápasová tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok