TA3 Špeciál: Paška odovzdal Cenu za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania

SITA TA3
23.10.2014 20:27

Za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania ocenil predseda parlamentu Pavol Paška šesť osobností. Ceny predsedu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Pavol Paška slávnostne odovzdal dnes večer v historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave.

Ako ďalej agentúru SITA informovala Kancelária NR SR, tento rok sa laureátmi Ceny predsedu NR SR za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania stali: Etela Farkašová za výnimočný prínos v oblasti literatúry a filozofie, Milota Havránková za výnimočný prínos v oblasti umeleckej fotografie, Mária Kráľovičová za výnimočný prínos v oblasti dramatického umenia, Milan Leščák za výnimočný prínos v oblasti etnológie a folkloristiky, Jozef (Dodo) Šimončič za výnimočný prínos v oblasti filmového umenia a Marián Vach za výnimočný prínos v oblasti hudobného umenia. Pavol Paška laureátom odovzdal ceny, ktorých autorom je sklársky umelec Palo Macho.

Cena predsedu Národnej rady SR za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania sa udeľuje od roku 2007. Jej prvými držiteľmi boli Jozef Ciller, Jozef Jankovič, Ján Komorovský, Albert Marenčin, Ilja Zeljenka a Milan Zigo. V rokoch 2011 a 2012 ceny neudeľovali. Vlani boli ocenení: Eva Blahová, Zdeněk Macháček, Stanislav Párnický, Peter Mikulík, Vladimír Petrík a Dušan Kállay. Ceny predseda parlamentu udeľuje na návrh komisie v zložení: Michal Babiak, Peter Dubecký, Miroslav Marcelli, Peter Michalovič, Ondrej Šulaj a Karol Weisslechner.

"Komisia je zložená tak, aby pokrývala tie oblasti kultúry a humanitného vzdelávania, za ktoré sa udeľuje spomínaná cena," dodali v tlačovej správe z Kancelárie NR SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok